PŘEHLEDNĚ: Vše o přihláškách na střední školy. Projděte si mapu i jmenný seznam

Přijímací řízení na střední školy se letos mění a s ním i systém podání přihlášek, který se spouští od začátku února. Deváťáci si letos mohou podat přihlášky tři, respektive pět, pokud se hlásí na školu s talentovými zkouškami – ale už na přihlášce musí seřadit vybrané školy podle priorit. Na rozdíl od předchozích let prioritu školy po podání přihlášky změnit nemůžou.

Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února. Letos mohou využít i Digitální přihlašovací systém (DiPSy), který ale bude kvůli technickým problémům spuštěn později. Možnost elektronického podání přihlášky byla odložena z důvodu komplikací s nahráváním příloh.

Uchazeči si mohou podat až tři přihlášky. Určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce, na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a jejich priorit je pak systém přiřadí na školu.

Tato interaktivní mapa ukazuje všechny střední školy v Česku a zobrazuje počet zájemců o přijetí v posledních šesti letech. To mohou rodiče využít pro odhad, jakou mají jejich děti šanci na přijetí. Mapa obsahuje i informace o tom, jestli je daná škola spíše první nebo druhou volbou, a také takzvaný percentil: Ten říká, kolik dalších uchazečů musel přijatý student přeskočit. Vysoký percentil znamená, že uchazeč v testech předstihl hodně dalších lidí. Výběr lze filtrovat, například zobrazit pouze čtyřletá gymnázia nebo pouze zdravotnické obory.

Nespěchat, nenechávat na poslední chvíli

Čas a datum podání přihlášky na střední školy přitom nijak neovlivňují šanci na přijetí na školu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) poprosil rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení.

„Nejde o žádný závod. Nerozhoduje čas a datum podání té přihlášky, nijak to neovlivňuje šanci na přijetí,“ řekl Bek. „Jen bych snad prosil o to, aby všichni nevyužili té první a poslední minuty toho intervalu, protože to je zátěž, se kterou se nemusí vyrovnat žádný informační systém na světě,“ dodal.

Kdo dává přihlášky

Přihlášku musí podat všichni uchazeči o studium na střední škole – i ti, kteří se hlásí jen na nematuritní obory. Mohou si vybrat, zda se přihlásí elektronicky, papírovou formou s podporou systému DiPSy či čistě papírovou formou. Přílohy k přihláškám se přikládají ve formě prosté kopie, jako je například sken či fotografie. Dokumenty v cizím jazyce není potřeba přeložit úředně. Ředitel školy může později vyzvat k předložení originálu nebo úředně ověřené kopie dokladu.

Ministerstvo školství doporučuje žákům, aby si podali přihlášku alespoň do jednoho oboru s maturitou. Uchazeči, kteří se hlásí na maturitní obory, musí absolvovat jednotnou přijímací zkoušku, která se koná jen v prvním kole přijímacího řízení. Bez jejího absolvování v prvním kole nemůžou být uchazeči přijatí na maturitní obory ani v druhém kole. Všichni uchazeči, kteří se budou přihlašovat na maturitní obory, budou mít na jednotnou přijímací zkoušku dva pokusy, i když se budou hlásit pouze na jeden maturitní obor.

Zároveň ministerstvo doporučuje sestavit pořadí oborů na přihlášce podle skutečného zájmu žáků. Taktizování podle zástupců resortu nemá smysl, jelikož žáci budou přijati do oboru, u kterého mají nejvyšší prioritu, a výsledky přijímacího řízení je opravňují k přijetí. Do ostatních oborů přijati nebudou.

Redaktor ČT Vladimir Piskala popisuje systém přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Třetí a další kola přijímacího řízení už nejsou řízená centrálně, způsob jejich konání je zcela na rozhodnutí škol. Uchazeči, kteří se v listopadu přihlásili do oborů s talentovou zkouškou, mohou podat přihlášku až do tří oborů bez talentové zkoušky. I oborům s talentovou zkouškou musí přiřadit prioritu. Zda a do jakého oboru byli uchazeči přijati, se dozvědí 15. května.

Pokud žáci odmítnou školu, na kterou je systém přiřadil, vzdají se tak svého místa, nepostoupí automaticky na školu s nižší prioritou. Budou si muset podat novou přihlášku do druhého kola.