Uchazečům o střední školy se od čtvrtka otevřou on-line přihlášky, novinkou jsou i priority

Události: Elektronické přihlášky na střední školy (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka bude možné on-line podat přihlášky na střední školy. Systém má podle Cermatu zvládnout až dvacet tisíc uživatelů v jeden moment. Pokud by první nápor neunesl, radí počkat na další dny. Rychlost nerozhoduje a přístup budou mít zájemci do 20. února, tedy téměř tři týdny.

Podat přihlášku půjde buď plně elektronicky, nebo ji na počítači může zájemce vyplnit a pak vytisknout. K dispozici bude stále i klasický postup, tedy vše vypsat ručně. On-line verze na webu dipsy.cz je od tohoto roku novinkou.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí předesílá, že podat přihlášku půjde přes Identitu občana. „Možná je jakákoliv forma autentizace, to znamená mobilní klíč eGovernmentu, eObčanka,“ přibližuje. Systém má předvyplnit všechny údaje ze základních registrů, tedy například jméno a příjmení, datum narození.

Pořadí určuje prioritu

Uchazeč musí vyplnit základní školu a e-mail, na který přijde potvrzení o úspěšném podání. Pak už je na řadě samotný výběr až tří středních škol. Přílohy, které školy požadují, stačí nafotit a nahrát. „V případě, že mají rodiče připravené všechny potřebné přílohy, by podání přihlášky mělo zabrat pět až deset minut,“ míní.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) apeluje na rodiče, aby své potomky přihlašovali do systému průběžně a nenechávali to na poslední chvíli.

„Letos je novinka, že se musí školy na přihlášce srovnat do pořadí, které určuje jejich prioritu,“ vysvětluje Krejčí. Později pořadí škol nepůjde změnit. Automat podle priority a výsledků zkoušek rozřadí uchazeče na jednotlivé školy. „Má smysl minimálně první, lépe i druhou zkusit jako školu snů a teprve třetí dát jako pojistnou variantu,“ konstatuje programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Naopak povinnou součástí přihlášky letos nebude vysvědčení ze základní školy, záleží na rozhodnutí ředitelů škol středních. Například ředitel Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský předesílá, že o vysvědčení nestojí. „Známky nic nevypovídají o tom, jaké děti jsou,“ říká. Naopak Střední škola obchodní v Praze využije vysvědčení ze základní školy jako podpůrné kritérium pro případ, že by se dva uchazeči umístili na stejném místě.