Cermat zpřístupnil ředitelům portál pro elektronické přihlášky na střední školy, studenti je mohou podat od února

Události: Ředitelé středních škol mohou pracovat v elektronickém systému přihlášek (zdroj: ČT24)

Od pondělí je ředitelům přístupný on-line portál pro elektronické přihlášky na střední školy. Ty budou vedle standardní papírové formy žáci se svými rodiči moct využívat pro přihlašování na střední školy od února. Uchazeči mohou podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce.

Ředitelé mohou od pondělí do systému nahrávat své podmínky přijímacího řízení, požadované přílohy, obory, které otevírají, i počet studentů přijímaných v prvním kole přijímacích zkoušek. „Musíme tam zadat jednotlivé obory vzdělání s jejich kódy, počet uchazečů a další informace o škole. To znamená nahrát tam do 31. ledna například kritéria k našemu přijímacímu řízení,“ popsala ředitelka Gymnázia Budějovická v Praze Zdeňka Bednářová.

Ředitel Gymnázia Nad Alejí 1952 v Praze Jiří Benda v pořadu 90' ČT24 uvedl, že práce v systému je snadná. „Není pravda, že všechno tam musejí ředitelé zapsat. Není to pravda, byly tam údaje z rejstříku, já doplnil naše kritéria, kapacitu školy, přidal asi jednu přílohu a bylo hotovo,“ popsal.

Předpokládá se, že se bude hlásit zhruba 120 tisíc dětí. Podle Cermatu by systém mohlo využít padesát až sedmdesát procent rodičů. „Vše zatím funguje. Děláme vše pro to, aby to fungovalo i 1. února,“ řekl v pořadu 90' ČT24 ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. „Stát se samozřejmě může cokoliv, ale je devadesáti až 95procentní šance, že vše proběhne bez problémů i v den, kdy do systému pustíme širokou veřejnost,“ doplnil.

Ředitelka Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová k novému on-line portálu pro elektronické přihlášky (zdroj: ČT24)

Ověření pomocí bankovní identity

Lidé se budou moci do Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy) dostat například pomocí bankovní identity. Systém je také propojený s registrem obyvatel, díky tomu se předvyplní údaje dítěte i zákonného zástupce. „Už pouze vyberou jednu až tři školy, na které se jdou hlásit, srovnají si je do pořadí, v jakém chtějí mít priority,“ popsal ředitel Cermatu.

Poté, co si vyberou školy, zjistí, jaké přílohy jsou vyžadovány. Ty by měli do systému nahrát. Následně přihlášku uloží, na e-mail jim přijde potvrzení. „Pokud se rozmyslí a chtějí něco změnit, do 20. února to budou moci změnit,“ doplnil Krejčí.

Školy mohou, byť nemusí, požadovat i přehled výsledků žáků ze základní školy. Základní školy by měly podle Krejčího žákům dát stránku s QR kódem, kterou rodiče nahrají do systému. „Je to na rozhodnutí základní školy, není to jejich povinnost, ale většina dětí by to měla dostat automaticky,“ uvedl Krejčí. Možností je i naskenovat vysvědčení ze základní školy.

Pokud budou školy požadovat zdravotní posudek, mohou rodiče nahrát do systému jeden, musí ale obsahovat kódy všech oborů, na které se žák hlásí, jež zdravotní posudek vyžadují.

Papírová forma

Pokud se lidé rozhodnou vyplnit přihlášku hybridně, tedy v systému, ale bez využití ověřené identity, budou muset všechny osobní údaje zadat sami. Stejně jako v případě elektronického podání nahrají do systému jednotlivé přílohy. Po uložení jim přijde vygenerovaný dokument, který musí podepsat a doručit fyzicky na všechny školy.

V případě podání přihlášek papírovou formou je musí uchazeč vyplnit a ke každé dodat přílohy. Poté je bude muset doručit a ředitelé je následně zavedou do systému.

„Mé velké přání bylo, aby to na papíře být nemuselo. (…) Je to zásadní komplikace celého systému, přidává to spoustu byrokracie,“ přiznal Krejčí. „Bohužel pohled právníků je takový, že nesmí být nikomu odmítnuto právo podat přihlášku papírem,“ doplnil. V následujících letech ke zrušení papírových přihlášek tak podle ředitele Cermatu nedojde.

90′ ČT24: Novinky pro zájemce o střední školy (zdroj: ČT24)

Systém podle zástupců asociací ředitelů funguje

Předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová se shodují, že systém elektronických přihlášek na střední školy funguje.

„Je to úplně jednoduchý systém, je přehledný, intuitivní, snadný,“ poznamenal Zajíček. Například zadání jednoho oboru vzdělávání podle něj trvá zhruba deset minut.

Schejbalová se také domnívá, že pro uchazeče bude nejvýhodnější využít právě elektronický systém. Přihlášky si podle ní zájemci budou moci vyplnit z domova, pozvánky dostanou také elektronicky a nebudou pro ně muset na poštu. „Uvidí tam výsledky, uvidí tam opravené záznamové archy,“ dodala.

Oba předsedové si zároveň myslí, že využití elektronického přihlašování by bylo z pohledu ředitelů středních škol nejlepší vzhledem k další administrativě a zadávání do systému.