TÉMA

Elektronický systém

Cermat zpřístupnil ředitelům portál pro elektronické přihlášky na střední školy, studenti je mohou podat od února

Od pondělí je ředitelům přístupný on-line portál pro elektronické přihlášky na střední školy. Ty budou vedle standardní papírové formy žáci se svými rodiči moct využívat pro přihlašování na střední školy od února. Uchazeči mohou podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce.
15. 1. 2024|

Izrael poprvé od velké invaze pošle Ukrajině vojenskou techniku

Izrael odsouhlasil prodej elektronického systému, který má pomoci Ukrajině s ochranou proti útokům dronů. Píše to server The Times of Israel s odkazem na nejmenované činitele. Izrael se snažil od začátku války chovat jako neutrální stát a hovořilo se o něm jako o jednom z možných kandidátů na zprostředkovatele míru. Podle Tel Avivu se o změnu politiky nejedná, jelikož systém nepoužívá smrtící střely, které by mohly přinést oběti na straně Ruska. Kyjev mezitím opět urgoval židovský stát kvůli dodávce protiraketových systémů.
16. 3. 2023|

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

Sněmovna se nedostala k hlasování o stavebním zákonu, opozice se snaží jeho odklad zvrátit

Poslanci jednali o odkladu účinnosti části stavebního zákona. Vláda tak chce odložit o rok vznik Nejvyššího stavebního úřadu a pod ním organizovaných krajských stavebních úřadů. Podle schválené a platné podoby zákona mají začít fungovat v polovině příštího roku a mají nahradit nynější stavební úřady pod obcemi a městy. Strany nynější vládní koalice, které byly v minulém období v opozici, s tímto řešením nesouhlasily. Nynější vláda chce proto odkladem účinnosti části získat čas na jeho věcné úpravy. Opoziční poslanci se ve středu o jednotlivých bodech zákona přeli s koalicí, s odkladem účinnosti nesouhlasí. Projednávání bude pokračovat ve čtvrtek.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 14:46|