Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený, spustí se v pátek, tvrdí Cermat

Události: Digitální přihlášky na střední školy (zdroj: ČT24)

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený a je potřeba ho otestovat, řekl ve čtvrtek odpoledne ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) večer na síti X následně potvrdil, že funkce vkládání příloh, kvůli které bylo spuštění systému odloženo, je opravena. Nutné je ale znovu otestovat bezpečnost. Takzvané penetrační testy chce Cermat dělat ve čtvrtek večer či v pátek. Systém, který se měl uchazečům otevřít ve čtvrtek v noci, by měl podle Krejčího fungovat v pátek večer.

„Platí, že zítra (v pátek) večer to poběží,“ řekl Krejčí. Mluvčí ministra školství Tereza Fojtová ve čtvrtek ráno řekla, že spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti.

Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému, který připravil Cermat, se ve čtvrtek ráno zájemcům ukázala jen informace, že elektronické podání přihlášek na střední školy bude spuštěno 1. února 2024.

Šéf Cermatu Krejčí hovořil také o nutnosti otestování systému. „Důvod penetračních testů je to, že došlo ke změně zdrojového kódu na několika různých místech v systému. Ty změny jsou takového charakteru, že by to teoreticky mohlo mít dopad na bezpečnost,“ řekl Krejčí. Požádal rodiče a uchazeče o studium na střední škole, ať mají strpení a počkají den až dva, pak si podle něj budou moci přihlášku elektronicky podat tak, jak plánovali.

„Systém pouštíme po jednotlivých modulech, tak jak budou reálně potřeba v daném čase,“ řekl Krejčí. Funkce systému, které budou potřebné v březnu či květnu, bude Cermat podle něj teprve zprovozňovat. Pracuje se tedy například na algoritmu, který bude rozřazovat uchazeče do jednotlivých oborů studia podle jejich priorit a výsledků jednotné přijímací zkoušky. V březnu bude potřebný algoritmus, který žáky rozdělí na školy, kde budou konat jednotnou přijímací zkoušku. Ten březnový by měl být hotový týden až dva předtím, než bude potřeba. „Ten přijetí na školu bude dřív,“ řekl Krejčí.

90′ ČT24: Digitalizace přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Rezerva dva až tři dny

Ministr Bek se na síti X omluvil za komplikace, rodiče a uchazeče poprosil o trpělivost. Večer informoval, že nahrávání příloh bylo opraveno a je ověřována funkčnost celého systému. „Podle vyjádření Cermatu bude systém spuštěn během pátku,“ dodal ministr. Podle Beka je potřeba nejdříve vyřešit problém a analyzovat jeho příčiny.

„Pak teprve budeme uvažovat o personálních konsekvencích,“ uvedl k možným personálním změnám na odpolední tiskové konferenci. O rezignaci zatím neuvažuje ani Krejčí. O možném prodloužení termínu podávání přihlášek se rozhodne příští týden.

Podle Krejčího má Cermat k posunutí elektronických přihlášek rezervu dva až tři dny. „Rádi bychom si nechali aspoň jeden den na konec přihlašovacího procesu. Pokud se někdo postará o velký DDoS útok, tak to bude právě 20. února,“ řekl.

Martina Běťáková, zástupkyně státního tajemníka z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, řekla: „My jsme na začátku října, kdy nevyšla veřejná zakázka, stáli před rozhodnutím, zda celý proces o další rok odložit.“ Podle ní by to znamenalo „nechat další generaci školáků prožít si ten stres, jak jsme ho viděli v minulém roce“.

Poukázala i na to, že elektronické přihlášky na střední školy jsou od nového roku součástí legislativy, takže v lednu již nebylo možné spuštění DiPSy posunout. Na vývoji se podle Krejčího a Běťákové podíleli čtyři vývojáři a dalších pět lidí budovalo infrastrukturu a zajištují provoz systému.

Ministr školství Mikuláš Bek se vyjadřuje k odkladu spuštění systému on-line přihlášek (zdroj: ČT24)

Reakce politických stran

K prodloužení vyzvalo i opoziční hnutí ANO. „Pan ministr Bek se za Cermat několikrát zaručil a tvrdil, že přebírá veškerou zodpovědnost. Znamená to, že nyní odstoupí?“ uvedla členka školského výboru Jana Berkovcová (ANO). Cermat se podle ní ukazuje jako zbytečná organizace, která by měla být zrušena. Podle poslance SPD Zdeňka Kettnera se ukazuje, že bezhlavá a uspěchaná digitalizace všeho není krok správným směrem.

„Nemám z toho žádnou radost, nicméně nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Prostor pro podání přihlášek podle něj bude, „nicméně něco takového by se stávat nemělo“. Na dotaz po vyvození odpovědnosti Krejčího premiér uvedl, že je třeba spíše pracovat na spuštění systému.

Nadstandardní součinnost ráno ministerstvu nabídla Digitální a informační agentura, informoval na síti X vicepremiér zodpovědný za digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). „Nejde o hledání viníků, ale o zpřístupnění systému žadatelům. To očekáváme zítra (v pátek). Čas pro přihlašování je do 20. února. A právě díky on-line způsobu přihlašování tentokrát není rozhodující pořadí podání přihlášky, času je tedy dostatek,“ uvedl.

Podle poslance Pavla Klímy (TOP 09), který je pověřený vedením školského výboru sněmovny, je nefunkčnost systému zásadní chybou, za níž nese odpovědnost Bek. Klíma řekl, že vládní koalice měla „jediný výstřel“, který byl promarněn.

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) věří tomu, že se systém brzy podaří zprovoznit, jiné řešení by se podle něj hledat nemělo. „Čas na spuštění systému byl skutečně krátký,“ napsal. „Jako ředitel školy ale dobře chápu citlivost a rozladění rodičů i škol z dalšího IT problému státu,“ doplnil.

Redaktor ČT Vladimir Piskala popisuje systém přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Byli jsme v časové tísni, uvedl vrchní ředitel ministerstva

Vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jan Mareš soudí, že daleko horší by bylo, kdyby se systém rozběhl a rodiče tam začali vkládat přihlášky a přílohy a pak došlo k jeho kolapsu. Na obhajobu v pořadu Události, komentáře uváděl, že termíny pro spuštění systému byly tak těsné, že poslední zkoušení běželo ještě ve středu, kdy se chyba ve večerních hodinách odhalila. Časový pres připisuje například schválení novely a nedokončenému výběrovému řízení, kvůli čemuž prý nebyl větší prostor na odzkoušení. Krok zpět – před digitální přihlašování – už není možný vzhledem k platné novele. 

Poslanec Zdeněk Kettner (SPD) připomněl, že ministr se v parlamentu zaručoval, že všechno bude fungovat a „dával hlavu na špalek“. I on ale souhlasí s ministrem, že problém by se měl nejdříve vyřešit a teprve pak uvažovat o personálních změnách. 

Události, komentáře: Kettner a Mareš hovořili o elektronickém systému přihlašování (zdroj: ČT24)

Asociace: Podávat papírově není dobré řešení

Podle zástupců školských asociací by uchazeči o studium na střední škole měli zachovat klid, nezmatkovat a počkat. Začít podávat přihlášky v papírové formě podle nich není dobrým řešením.

„Doufám, že je to jenom mírné zdržení a že to Cermat stihne doladit, protože jsou v poměrně vysoké fázi připravenosti, tak snad to nebude nic fatálního,“ řekl předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček. Zpoždění jednoho až dvou dnů uchazečům podle něj nezpůsobí žádný zásadní problém, časová rezerva je podle něj dostatečná.

Ředitel Cermatu by měl podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové otevřeně a upřímně vysvětlit, proč se spuštění systému nepodařilo a omluvit se rodičům a dětem. Není to podle ní ale důvodem, aby Krejčí z pozice ředitele odstoupil.

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renaty Schejbalové ale mohou problémy odradit rodiče a žáky. „Obávám se toho, že rodiče přestanou sytému důvěřovat a budou podávat přihlášky papírově,“ řekla.

Po čtvrtku to tak chce udělat i žákyně 9. třídy z Pardubic Adéla Křupková. „Aby pak neřekli, že to nedošlo – ta přihláška. Když se to přinese osobně, tak přihláška tam už bude. Je to větší jistota,“ myslí si.

Žáci si nově mohou podat tři přihlášky místo dvou a určit na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Čas a datum podání přihlášky neovlivňuje šanci žáků na přijetí. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit. Nový systém má zjednodušit celý proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho v minulých letech provázel.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura proto kvůli očekávanému náporu uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, prostřednictvím kterého se budou lidé do systému hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady.