Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

Události, komentáře: Nejvíce případů černého kašle od 60. let (zdroj: ČT24)

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.

Situace v onemocnění černým kašlem je nyní na českém území nejhorší od roku 1963. Nejvíce případů se vyskytuje ve věkové kategorii od 15 do 19 let a nejhorší situace je v Jihočeském kraji.

„Situace je problematická v celé Evropě,“ uvedl ministr. Podle něj se sešly dvě věci. „V době covidu jsme byli velmi izolovaní, nosili jsme roušky a dodržovali pravidla proti nakažení infekčními nemocemi.“ Současně s tím se plošně snižovala imunita obyvatel.

Jak postupovat u starších ročníků

„Klesá zájem o očkování,“ zmínil druhý faktor. Právě tím, že se snižuje počet proočkovaných dětí, si vysvětluje nejvyšší výskyt v kategorii 15 až 19 let. Dodal, že „očkování je nejbezpečnější, nejprověřenější cesta, jak se chránit proti těmto nemocem“ a apeloval na rodiče, aby nechali své děti očkovat.

Zmínil také, že se nyní diskutuje o možnosti nabídnout přeočkování seniorní populaci či některým dalším ročníkům. „O této strategii se diskutuje v rámci celé EU.“ U těhotných žen je pak podle něj ke zvážení, zda se nechat naočkovat. Stejně tak u seniorů, kteří mají více onemocnění.

Dodal, že o této strategii nyní diskutují odborníci a během pár dnů či týdnů by měli říct své doporučení. Ministr uvedl, že Česko má dostatek očkovacích látek a praktičtí lékaři si je mohou pro své ordinace objednat. Doplnil zároveň, že stát objednává i další dávky, aby byla jistota, že jich bude dostatek.