V Česku narůstají počty černého kašle nebo záškrtu. Vakcinologové doporučují pozměnit strategii přeočkování v dospělosti

Události: Očkování (zdroj: ČT24)

V Česku narůstá počet případů tuberkulózy, černého kašle, příušnic, spalniček i záškrtu. Největší a klíčovou ochranou proti návratu takových nemocí zůstává očkování. V Česku je povinné hlavně u dětí a je hrazené ze zdravotního pojištění. Lékaři ale doporučují pravidelně se přeočkovávat i v dospělosti.

Podle praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové je zatím zájem o dobrovolné přeočkování relativně malý, a to zejména kvůli tomu, že v Česku je relativně nízké povědomí o doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby se lidé v dospělosti alespoň jednou proti těmto nákazám přeočkovali.

Přeočkovat by měly se především takzvané rizikové skupiny, například těhotné ženy nebo senioři, protože ochrana během desítek let postupně slábne. U dětí jsou povinná očkování rozdělována podle věku do několika dávek proti více než deseti onemocněním. Patří mezi ně například tetanus, tuberkulóza, záškrt, dětská obrna, černý kašel nebo spalničky. U dospělých ale pojišťovny hradí jen pravidelné přeočkování na tetanus. To vakcinologové doporučují změnit.

„V tuto chvíli vzhledem k situaci je nejvyšší čas, abychom začali měnit minimálně jedno přeočkování proti tetanu v dospělosti a zaměnit ho za současné přeočkování proti záškrtu, černému kašli spolu s tetanem,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) v reakci zmínil, že návrh ministerstvo projedná. „Děkujeme panu profesorovi Chlíbkovi za tento podnět a velmi rádi jej, za ministerstvo zdravotnictví, budeme diskutovat na půdě Národní imunizační komise, jejímž hlavním posláním je řízení strategie vakcinační politiky v Česku,“ uvedl.

Podle praktických lékařů je ale problém i v dostupnosti dobrovolných vakcín. „Ordinace praktického lékaře s výjimkou povinné vakcinace, a to je v tuto chvíli u dospělých jen vakcinace proti tetanu, všechny vakcíny nakupuje na své vlastní náklady. To znamená, že my musíme také hlídat expiraci a myslet na to, abychom vyočkovali včas daný počet,“ vysvětluje praktická lékařka Bezdíčková.

V současné době nejsou na některých místech dostupné například vakcíny proti černému kašli a záškrtu. Ještě v březnu by ale mělo dorazit zhruba 60 tisíc dávek. Lékaři navíc mohou použít alternativy – kombinované vakcíny.

V posledních týdnech přibývá případů tuberkulózy, nejvíce v Praze, kde je nejvyšší výskyt na sto tisíc obyvatel – přes osm případů. Nejlíp je na tom kraj Moravskoslezský s necelými dvěma nemocnými na sto tisíc lidí. Prudký nárůst hlásí hygienici u černého kašle. Za poslední týden přibylo 608 případů a od začátku roku už jich je přes 2200. Nejvíc v Jihočeském a Středočeském kraji.

Na vzestupu jsou letos také příušnice. Během prvních dvou měsíců hygienici zaznamenali 229 nakažených, skoro třikrát více než za celý loňský rok. Více se začaly objevovat i spalničky, které v době covidových opatření prakticky vymizely. Loni byl hlášený jediný případ, letos ke konci února už jedenáct. Záškrt se v Česku podařilo díky očkování na 27 let vymýtit – předminulý rok ale onemocnělo pět lidí, loni sedm. Letos je případů zatím šest a minulý týden do statistik přibylo i první úmrtí na záškrt od roku 1969.