Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, druhá skončila ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. Za ním skončila ODS se 14,5 procenta, ukazuje volební model agentury Median. Na třetí příčce se umístili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. V dolní komoře by usedli také Starostové, kteří získali sedm procent. Na hranici  vstupu do sněmovny se pohybují TOP 09 a ČSSD, volební model jim přisuzuje shodně pět procent hlasů.

Do sněmovny by se podle únorového průzkumu dostalo celkem sedm politických stran a hnutí, překonání pětiprocentní hranice je ale u některých nejisté. Nejvyšší voličské preference si drží hnutí ANO, které podle Medianu volí především důchodci a lidi ve věku nad 65 let. Nejčastější volbou je také pro lidi pouze se základním vzděláním a absolventy středních škol, popisuje Median.

Následuje ODS, kterou by volilo 14,5 procenta, nejvyšší podporu má mezi vysokoškolsky vzdělanými. Pirátům model přisuzuje 11,5 procenta voličů, strana má nějvyšší podporu mezi studenty a mladými lidmi. Čtvrtá SPD, která si oproti poslednímu průzkumu pohoršila o 2,5 procentního bodu, by získala hlasy 9,5 procenta voličů. Starostové a nezávislí dostali sedm procent hlasů, uvádí průzkum.

„Preference hnutí ANO od minulého šetření nepatrně vzrostly. Hnutí ANO si tak nadále udržuje rostoucí trend. Mírně také posílila podpora ODS, Pirátů a STAN,“ komentuje Median.

Strany současné vládní koalice, tedy SPOLU, Piráti a STAN mají v součtu podporu 41,5 procenta respondentů, konstatuje agentura.

TOP 09 a ČSSD na hranici sněmovny

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny atakují sociální demokraté. Na hranici volitelnosti se pohybuje také TOP 09. Není však jisté, že by se do dolní komory skutečně dostali. Statistická chyba průzkumu u malých stran se pohybuje kolem 1,5 procentního bodu v obou směrech. Ve volbách by propadli lidovci, komunisti, Zelení, Přísaha a Trikolora. 

Voleb do dolní komory by se v únoru určitě zúčastnilo 64 procent respondentů. Dalších 15 procent by účast zvážilo. Volební účast v říjnových volbách roku 2021 byla 65,43 procenta.

Sběr dat pro volební model se konal od 12. února do 7. března. Průzkumu se zúčastnilo 1011 respondentů.