MAPA: Provoz na dálnicích v létě omezí přes 40 uzavírek. D1 budou hlídat radary

Události: Provoz na dálnicích omezí přes 40 uzavírek (zdroj: ČT24)

Přes 40 uzavírek omezí během letních prázdnin provoz na českých dálnicích. Největší komplikace lze čekat tradičně na dálnici D1, kde bude pokračovat modernizace pěti úseků. Tři opravované úseky budou pod dohledem radarů. Další větší omezení budou na dálnicích D8 a D11. Policie proto na začátku prázdnin nasadí větší počet hlídek. Silničáři v létě omezí údržbu a odloží malé opravy.

Prázdniny jsou tradičně obdobím zvýšeného provozu na dálnicích. Motoristé vyrážejí na dovolenou, což komplikuje provoz zejména na hlavních tazích. Společnou tiskovou konferenci k letnímu provozu proto v úterý uspořádali zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), dopravní policie a Besipu.

I letos v létě je třeba očekávat kolony, nejkomplikovanější situace bude zřejmě na D1. Kolony se pravděpodobně budou tvořit zejména na modernizovaných úsecích, kde je doprava svedena do dvou zúžených pruhů pro každý směr a rychlost omezena na 80 km/h.

Modernizace dálnice D1
Zdroj: ŘSD

Provoz bude stále omezen také na prvních osmi kilometrech dálnice D11, kde by stavaři měli dokončit práce v červenci. V následujících týdnech odstartují opravy na dálnici D8 mezi druhým a šestým kilometrem a také na prvních kilometrech D1 z Prahy. Před prázdninami se silničářům podařilo dokončit práce na křížení mezi D1 a Pražských okruhem.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) upozornil, že na provoz v opravovaných úsecích dálnice budou dohlížet radary. Měřit budou v úsecích Mirošovice-Hvězdonice, Soutice-Loket a na obchvatu Velkého Meziříčí. Podle ministra jsou radary důležité pro zachování plynulosti dopravy a také zvýšení bezpečnosti stavařů. Ředitel Besipu Tomáš Neřold k tomu uvedl, že v  minulých letech se po nasazení radarů snížila míra překračování rychlosti na modernizovaných úsecích ze 30 procent na 20 procent.

Přehled oprav na dálnicích v létě 2019 – Čechy
Zdroj: ŘSD

Silničáři podle šéfa ŘSD Pavola Kováčika omezili počet uzavírek na nutné minimum. Přes 40 oprav, z nichž některé potrvají přes celé prázdniny, podle něj nebylo vzhledem k jejich rozsahu možné odložit. Další desítky menších oprav ŘSD odložilo na pozdější období. Vedle toho silničáři omezí na minimum také běžné práce, jako je například sečení zeleně a další. Činnost na dálnicích by měla být menší i o víkendech.

Silničáři v létě na dálnice nasadí také větší počet odtahových vozidel, která budou připravena zejména na vytížených a opravovaných úsecích. Posílit by měly i služby asistenčních vozidel a dispečinku.

Přehled oprav na dálnicích v létě 2019 – Morava
Zdroj: ŘSD

Stát bude spolupracovat s rozhlasem na dopravním zpravodajství

Ministr Kremlík k tomu podotkl, že stát bude spolupracovat s rozhlasovými stanicemi kvůli informovanosti motoristů. „Chci, aby řidiči věděli, co se děje a jak dlouho mohou kolony trvat,“ uvedl.

„Pokud bude řidič sledovat dopravní zpravodajství, tak by informace měl mít. Měl by je mít prostřednictvím aplikací, rádia nebo informačních tabulí na dálnicích,“ tvrdí ministr.

Omezení dopravy a opravy silnic v létě (zdroj: ČT24)

Na letní provoz se připravuje také policie, na začátku prázdnin nasadí na silnice zvýšený počet hlídek. Rozsáhlou preventivní akci ohlásila dopravní policie na první dva prázdninové víkendy. Policisté budou dohlížet na provoz po celé republice. 

V dalších letních dnech se policie zaměří například také na kontrolu autobusů či dodržování zákazu jízdy kamionů. Ten je o prázdninách vedle nedělního odpoledne rozšířen také na část pátku a soboty.

Ministr Kremlík dále uvedl, že vedle zlepšení informovanosti řidičů budou silničáři motoristům pomáhat například poskytováním vody.

Přehled oprav na dálnicích ke stažení:

Uzavírky zkomplikují cestu k Jadranu

Také cestu na dovolenou do zahraničí, zejména k Jadranu, zkomplikuje řidičům řada uzavírek. Práce na silnicích budou přes léto pokračovat v Rakousku, Chorvatsku nebo Itálii. Největší nápor bude na cestách uprostřed prázdnin, varoval ředitel Besipu Tomáš Neřold. Možná největší komplikace ovšem lze při cestě k Jadranu očekávat už v Česku.

  • 1. dostatek pohonných hmot 
  • 2. nezbytné léky
  • 3. vodu, svačinu
  • 4. nabíječku na telefon, svítilnu
  • 5. hračku pro děti
  • 6. aplikaci Záchranka

„Nejrizikovější víkendy nás čekají kolem prostředku prázdnin, tedy 20. a 27. července a 3. srpna. Vzhledem k tomu, že tehdy začínají prázdniny v Bavorsku a dalších spolkových zemích, bude ten nápor zřejmě největší,“ varuje Tomáš Neřold.

Vedle vysokého počtu aut na cestách bude zdržení narůstat i kvůli několika uzavírkám. Kromě uzavírek na dálnicích čeká řidiče při cestě na jih další zpomalení například na silnici I/38 mezi Jihlavou a Znojmem, kde provoz kvůli stavebním pracím koordinují semafory. Na brněnské dálnici D52 zase komplikuje dopravu havarijní most.

Po výjezdu za hranice motoristé narazí na omezení na dálnici mezi Vídní a Štýrským Hradcem, kde bude doprava na dvou místech svedena do zúžených jízdních pruhů. Omezení budou také na trase ze Štýrského Hradce do Slovinska.

Oproti předchozím rokům by naopak měla zjednodušit cestu dokončená slovinská dálnice z Mariboru až do Záhřebu. „Řidiči se ale musí připravit na komplikace způsobené hraničními kontrolami,“ upozornil šéf Besipu na to, že Chorvatsko nepatří mezi země schengenského prostoru. Z často vyhledávaných destinací pro letní dovolenou platí hraniční kontroly například i pro Bulharsko nebo Rumunsko.

Většina dálnic v Chorvatsku bude přes léto volná, práce na nich skončí před začátkem prázdnin. Výjimkou je dálnice z Rijeky směrem na Istrii, kde bude přes prázdniny několik omezení. Menší zdržení lze očekávat také na silnici před Splitem.

Pokud se řidiči vydají k Jadranu do Itálie, nejvíce jim zkomplikuje cestu dálnice mezi Udine a Benátkami, která je v současnosti, stejně jako tuzemská D1, kompletně modernizována. Při cestě přes Maďarsko zase zpomalí cestu stavba dálnice M15.

Vedle uzavírek se budou v některých prázdninových dnech tvořit kolony například i kvůli různým akcím v zahraničí. Vytížený bude především první srpnový víkend, kdy se zároveň koná motocyklový závod v Brně a Velká cena Formule 1 v Budapešti. Zdržení lze očekávat i kvůli některým hudebním a kulturním festivalům, které se konají zejména v Rakousku.

Období letních prázdnin je obvykle na silnicích nejkrizovějším. Loni na tuzemských cestách zemřelo 121 lidí, nejvíce za poslední dva roky. K častým příčinám nehod patří podle policie zejména nepozornost způsobená únavou z teplého počasí a dlouhých cest.