Na dálnici D2 začala další etapa oprav. Zúžení před Brnem zatím větší potíže nezpůsobilo

Žádné komplikace zatím nezpůsobilo výrazné omezení provozu na dálnici D2. U Brna od 3. po 10. kilometr se kvůli opravě vozovky jezdí ve směru na Brno jen jedním pruhem, ve směru na Slovensko jsou jízdní pruhy zúžené. Jde o jednu z posledních etap celkové opravy dálnice, potrvá až do září.

Dálnice D2 byla první a dlouho jediná zcela dokončená dálnice v Česku. Bezmála po 40 letech provozu ale potřebovala opravy, jejichž další etapa mezi 3. a 10. kilometrem právě začala. Po víkendovém rozmístění dopravního značení se již začalo pracovat naplno.

Během prázdnin by měla dálnice dostat nový povrch, nová svodidla a vozovka bude mít také nové odvodnění. Vše by mělo být hotové do 8. září. Do té doby se bude jezdit obousměrně v jednom jízdním pásu. Ve směru na Slovensko jsou řidičům k dispozici dva pruhy, ale zúžené podobně jako na modernizovaných úsecích D1. Ve směru na Brno se jezdí pouze jedním pruhem. Maximální rychlost je omezena na 80 kilometrů v hodině.

První pracovní den, který omezení postihlo, nepřinesl žádné vážnější komplikace. Pouze řidiči, kteří jedou od Bratislavy či Břeclavi do Brna, musí počítat zhruba s pětiminutovým zpožděním, protože se před zúžením do jednoho pruhu vytvořila kratší kolona.

Během prázdnin se začne pracovat na dalších dvou úsecích D2, které ještě zbývá opravit. V srpnu by měly začít práce mezi 31. a 42. a také mezi 48. a 53. kilometrem. Ředitelství silnic a dálnic počítá s dokončením rekonstrukce v říjnu. Pak již bude celá D2 z Brna až na hranice se Slovenskem v novém.

Dálnice D2 vznikala souběžně s posledními úseky D1 mezi Prahou a Brnem. Zprovozněna byla mezi lety 1978 a 1980. Obě dálnice společně vytvořily rychlé spojení mezi oběma hlavními městy a zároveň mezi třemi největšími městy tehdejší československé federace. Zatímco D2 tím byla dokončena, dálnice D1 se staví dodnes. Po změně původních plánů by měla vést z Prahy přes Brno, Přerov a Ostravu na hranice s Polskem u Bohumína. V současnosti chybějí ještě dva úseky u Přerova.