Další oprava D2 - začala rekordní 15 kilometrů dlouhá uzavírka

Na dvanáct týdnů se zkomplikuje doprava na dálnici D2. Začala tam nejnáročnější etapa oprav. V úseku mezi 28. a 43. kilometrem nacházejícím se mezi Hustopečemi a Břeclaví musí řidiči počítat s výrazně omezeným provozem. Nová uzavírka se přidala k dalšímu omezení, které je hned za Brnem. Už tento týden naopak skončí modernizace dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Oprava patnáct kilometrů dlouhého úseku je jednou z největších uzavírek v české historii. „Ten důvod není to, že bychom si chtěli zkusit nějaký rekord. Jde o to, že jsme pečlivě sledovali naše rakouské a německé kolegy a diskutovali o evropském trendu opravovat delší úseky v jednom čase. V jedné akci opravíme daleko více, než kdybychom opravovali na dvakrát, na třikrát,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Uzavírka dálnice D2
Zdroj: ČT24

Podle něj rekonstrukce delšího úseku nebude ani delší, ani dražší, než oprava menší části. „Je to stejně plynulé pro řidiče, jako bychom opravovali na dvakrát, na třikrát. Ale ta doba je podstatně kratší,“ dodal mluvčí. Doplnil, že ŘSD uvažuje o dalších investicích a opravách, které by měly mít podobný rozsah.

Oprava D2 mezi Hustopečemi a Břeclaví bude stát zhruba 300 milionů korun. Podle Rýdla je veškeré plnění zajištěno ze státního fondu dopravní infrastruktury. „Uzavírka začíná zúžením do jednoho jízdního pruhu, nicméně šířka dálnice nám umožní zorganizovat tři pruhy. To znamená, že až do poloviny omezení jedou řidiči v jednom pruhu, ale tam se to rozšíří do dvou,“ uzavřel mluvčí. Ve druhém směru je to obdobné. Rekonstrukce tamější D2 skončí 22. listopadu.

Opravy dálnic skončí začátkem prosince

Důvodem opravy je stáří betonového povrchu, který je v úseku od roku 1980. Podobně je na tom i beton mezi Brnem a Vyškovem, kde nyní také probíhá rekonstrukce dálnice D1. Tam se bude povrch opravovat na třech úsecích až do 12. září. Poté se prostřední otevře a omezení bude pouze na dvou místech. Celá rekonstrukce by měla skončit 2. prosince.

Na začátku tohoto měsíce budou končit i všechny ostatní opravy, protože končí stavební sezóna. Pokud ale bude příznivé počasí, tak Rýdl připustil, že by menší rekonstrukce mohly pokračovat až do poloviny prosince.