Tuzemští obchodníci s potravinami zažívají nápor. Lidé vyrazili kvůli obavám z toho, co by mohl způsobit koronavirus, na nákupy. Prodejci ale ujišťují, že je potravin dostatek. Jestliže se objevily zmínky o prázdných regálech, bylo to jen proto, že obchody nestihly do prodejen navézt náhradu zboží, které se nečekaně rychle vyprodalo. Ve skladech však mají všeho dostatek.
Lidé vyrazili pro zásoby. Potravin je dost, když ne v prodejně, tak ve skladech, ujišťují obchodníci
Do Česka dolehly zprávy o uzavřených městech v Itálii, kde se rozšířila nemoc COVID-19 způsobená novým koronavirem, a o komplikacích se sháněním potravin v těchto lokalitách. Vzápětí vzali čeští občané sami obchody útokem.
Zájem o trvanlivé potraviny se podle obchodníků zvýšil až o dvacet procent, a to hlavně ve velkých městech. Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové se z regálů rychle vytratila například rýže. „Nejdříve mizely levnější typy, později začaly i ty dražší,“ uvedla. Velký zájem byl také o mouku či olej a kromě potravin nakupovali lidé více než obvykle toaletní papír a hygienické potřeby.
Neznamená to však, že by i v zemi, kde žádná uzavřená města nejsou a nevyskytl se ostatně ani jediný případ onemocnění COVID-19, hrozil nedostatek potravin. Pokud se někde objevil prázdný regál, je to jen proto, že zboží právě není v konkrétní prodejně. Ve skladech je však všeho dost.
„Obchody naplnily své sklady na maximum, další potraviny mají ve skladech jejich výrobci. Není důvod bát se, že by v České republice potraviny došly,“ zdůraznil prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Doplnění zásob trvá podle Gabrielové jen pár hodin.
V konzervárně nestíhají
Výjimkou by mohly být některé konzervy. Například konzervárna v Novém Rychnově připustila po osminásobném nárůstu poptávky, že nestíhá vyrábět. „Kapacitu, kterou máme, překročit nedokážeme, i když jsou tady šikovní lidé a všechno funguje. Jsou technologické postupy, které nedokážeme změnit – a ani nechceme,“ zdůraznil jednatel konzervárny Ezon Jaroslav Točík.
Zákazníci, kteří si konzervy objednali, tedy budou muset počkat. Mohou ale sáhnout po čerstvých potravinách. Obavy z koronaviru se neprojevily v zájmu o pečivo nebo čerstvé maso – to zákazníci nakupují normálně.
Pokud by ale zvýšená poptávka po konzervách vydržela, mohli by to zákazníci poznat na cenovkách. Někteří zpracovatelé masa hovoří o hrozbě zdražení vepřového i hovězího.