Lékový ústav bude mít novou ředitelku. Storovou nahradí Podrazilová

V čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude nově Kateřina Podrazilová, která dříve vedla odbor cen a úhrad tohoto orgánu, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj by měla na novou pozici nastoupit ještě v září. Dosavadní ředitelce Ireně Storové, která se výběrového řízení také účastnila, letos končí pětileté funkční období.

„Jejím úkolem bude zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv a zaměřit se především na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv,“ podotkl Jakob.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Podrazilovou vybral na základě výsledků výběrového řízení a doporučení komise. „Je zkušenou odbornicí, která má bohaté pracovní zkušenosti. Lékovou agendu zná velmi dobře, mimo jiné i díky předchozímu působení na jedné z vedoucích pozic v rámci Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl Válek.

Podrazilová od roku 2014 pracuje jako předsedkyně lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven, kde koordinuje agendu lékové politiky a řeší dostupnost léčiv na trhu. Vystudovala obor molekulární biologie a genetiky. V roce 1999 získala doktorský titul.

Válek byl se Storovou nespokojený

Dosavadní ředitelku ústavu Storovou Válek v uplynulých měsících opakovaně kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léčiv. První tendr na nového šéfa SÚKLu vypsalo ministerstvo letos v březnu. Komise doporučila dva uchazeče. Ministr žádného z nich tehdy nevybral, podle informací Zdravotnického deníku se obou účastnily Storová i Podrazilová.

SÚKL má mimo jiné na starosti povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Uděluje rovněž souhlas s klinickými studiemi, které se jich týkají. Řeší také kontroly fungování lékáren, evidování podezření na nežádoucí účinky léků či vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

Válkův resort letos v březnu hledal také vrchního ředitele sekce pro zdravotní péči. Podle organizačního schématu ministerstva ale místo zůstává neobsazené. Jakob už dříve uvedl, že součástí služebního zákona je vypsání výběrových řízení na pozice obsazené déle než pět let. Resort zdravotnictví je letos vyhlašoval například na šéfy krajských hygienických stanic.

Hledání nového šéfa IKEMu

Do konce roku chce ministr vypsat výběrové řízení také na nového ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) za Michala Stiborka. Ten odešel v srpnu po kritice svého předchozího úvěrového podnikání. V nemocnici zasahovala i policie, která prověřovala podezření týkající se vydírání nebo veřejných zakázek.

Vedením IKEMu ministr dočasně pověřil vrchní ředitelku ministerské sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helenu Rögnerovou. Koncem srpna nicméně řekl, že nechce výběr nového šéfa uspěchat.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Zdroj: ČT24

„Musíme mít portfolio kandidátů, kteří se tam přihlásí. Nerad bych, aby to byl zase jeden kandidát, ale aby komise měla z čeho vybírat,“ popsal Válek. Poslední výběrové řízení, v němž v květnu místo obhájil Stiborek, bylo podle něj otevřené dlouho, a přesto se přihlásili jenom dva zájemci.

„Snažil jsem se oslovit i mimopražské, ale zájem byl nulový. Nechci se dostat do situace, že opakovaně neúspěšní kandidáti budou jediní, z koho budu vybírat,“ dodal šéf resortu zdravotnictví.