Lampiony na Vltavě připomněly mladé oběti ruské agrese

Na středoškolské a vysokoškolské studenty z Ukrajiny, kteří zemřeli v důsledku ruské agrese, vzpomněli v pondělí večer jejich vrstevníci v Praze – čeští studenti i mladí Ukrajinci, kteří do Prahy kvůli ruské válce odešli. Pietní akci uspořádala organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu.

Mladé oběti ruské agrese připomněly lampiony, které studenti vypustili ze Střeleckého ostrova po Vltavě. Bylo jich patnáct a připomněly tragédii patnácti ukrajinských studentů ve věku 14 až 21 let včetně příčiny jejich smrti.

Jedním z nich byl čtrnáctiletý Vjačeslav Jalyšev, který opustil kryt, aby varoval starší sousedy před náletem. Zemřel, když raketa dopadla na ubytovnu, ve které přebývali. Devatenáctiletá Ivanna Obodzinska zahynula i se svými dvouletými dvojčaty, bratrem a maminkou, když jejich dům zasáhla letecká puma.

Lampion se jménem Danylo – 19
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Člověka v tísni Karel Strachota uvedl, že setkání studentů na Střeleckém ostrově v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu je tradiční, ale letos se od těch minulých lišilo. „Letos jsme pozvali také jejich vrstevníky z Ukrajiny, kamarády, spolužáky, kteří utekli a nyní studují na českých školách. Pozvali jsme je proto, aby společně připomněli, že na Ukrajině bohužel umírají jejich vrstevníci, mladí lidé, civilisté. Chtěli jsme poukázat na zločiny, ke kterým tam dochází,“ zdůraznil.

Dodal, že každý z mladých uprchlíků, kteří na pietu přišli, „zná osobně někoho, kdo na Ukrajině přišel o život“. 

Organizátoři deklarovali, že se snaží zabránit tomu, aby se oběti války, kterou proti svému sousedovi vede Rusko, „staly statistickými jednotkami“. „Cítil jsem se tady mezi svými, mezi kamarády. Mělo by to povzbudit lidi pamatovat si všechny oběti tohoto konfliktu. Doufám, že se tak stane,“ řekl ukrajinský student ze smíchovské střední průmyslové školy, který na Střelecký ostrov přišel.

Člověk v tísni uvedl, že chce symbolickým uctěním smrti mladých Ukrajinců upozornit na oběti ruské imperiální politiky. Dne Příběhů bezpráví se každoročně účastní středoškoláci ze škol po celé České republice, letos ho organizace věnovala právě obětem ruské války. Video zachycující pietní akci bude možné zhlédnout na webu Příběhů bezpráví a v následujících dnech také v desítkách kin po celé České republice.