Kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině navrhla policie obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky

Policisté navrhli obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli předloňskému výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku. Státní zástupce by měl o návrhu rozhodnout do konce roku. ČT to řekl náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl. Podle deníku Právo čelí obvinění bývalý ředitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý a jeden z jeho podřízených. Muniční sklad vybuchl v září 2020, nikdo při tom nebyl zraněn.

„Policejním orgánem již byl doručen spis s návrhem na podání obžaloby. Očekávám, že státní zástupce v dané věci rozhodne ještě do konce tohoto roku,“ uvedl na dotaz ČT náměstek krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Dan Anděl.

Obvinění jsou dva bývalí policejní pyrotechnici, kteří odpovídali za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim hrozí až pět let vězení. Podle deníku Právo čelí stíhání bývalý ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý a jeden z jeho podřízených. 

Podle inspekce policisté řádně nedbali na své povinnosti a z nedbalosti zapříčinili zvýšené nebezpečí smrti či zranění pro lidi v okolních objektech. „Policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“ uvedla dříve mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Sklad vybuchl 15. září 2020 v místní části Chudeřice. Nikomu se nic nestalo. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Uzavřena kvůli tomu byla silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren. Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.