KSČM by měla dál podporovat Babišovu vládu, shodli se delegáti

KSČM by podle hlasování delegátů na programové konferenci měla dál podporovat menšinovou vládu. Pro bylo přes 200 ze zhruba 260 delegátů, řekl předseda strany Vojtěch Filip. Plnění svého programu bude podle něj strana hodnotit v červenci. Komunisté mají také návrh nového programu, který má nahradit nynější dokument z roku 1992. Schvalovat jej budou spolu s novými stanovami příští rok.

Komunisté podporují menšinový kabinet ANO a ČSSD, který vede premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér na konferenci Globsec v Bratislavě v reakci na protesty uvedl, že se v tuzemsku nebude měnit vláda na základě demonstrací. Po celém Česku se v posledních týdnech opakovaně protestovalo proti Babišovi a výměně v čele ministerstva spravedlnosti. 

Komunistí chtějí v červenci zhodnotit, zda se daří prosadit jejich programové body, se kterými vládu podpořili. „To, že probíhají demonstrace, pro nás ještě neznamená, že máme slevit ze svých sedmi bodů programu,“ uvedl Filip. Podle něj ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) neudělala žádný krok, který by zpochybnil fungování justice. „Na druhou stranu, my jsme velcí kritici současného systému,“ dodal Filip.

Po 27 letech chystá KSČM nový program

Po téměř třech desetiletích také budou komunisté měnit základní programový dokument. Nyní se řídí takzvaným kladenským programem z roku 1992. V něm se uvádí, že cílem KSČM je „vybudovat moderní socialistickou společnost“, která má být společností svobodných a rovnoprávných občanů. Dokument byl přijat v době, kdy komunisty vedl Jiří Svoboda.

Nový program by měl odrážet změny, kterými Česko za třicet let prošlo, například jeho začlenění do Evropské unie. Program chtějí komunisté schválit na sjezdu v dubnu příštího roku, stejně jako změnu stanov. 

Stanovy, o jejichž novém znění diskutovali na konci dubna, mají podle Filipa vést k větší flexibilitě rozhodování. Reagovat by měly mimo jiné na úbytek členů. Změny by podle předsedy Vojtěcha Filipa měly také zajistit lepší propojení mezi členskou základnou, sympatizanty KSČM a zastupiteli na úrovni obcí a krajů a poslanci.

KSČM má nejsilnější členskou základnu z politických stran v Česku, před loňským sjezdem čítala 37 tisíc členů. Ještě v roce 1998 bylo členů 140 tisíc, v roce 1992 přes 350 tisíc. Věkový průměr členské základny stoupl ze 70 let v roce 2008 na nynější zhruba 75 let. Přes výrazný pokles členů a úbytek voličů v posledních letech komunisté získali vliv díky podpoře Babišovy vlády.