Levice utrpěla v eurovolbách tvrdou porážku. ČSSD i KSČM přiznávají, že musí lépe oslovit své voliče

UK: Kováčik (KSČM) a Šmarda (ČSSD) o neúspěchu v eurovolbách (zdroj: ČT24)

Mezi poražené v letošních eurovolbách se v Česku řadí v první řadě ČSSD. Vládní strana se totiž do Evropského parlamentu vůbec nedostala. Ani druhá levicová stran – KSČM – však nepatří mezi vítěze: získala jediný mandát. Podle šéfa poslaneckého klubu komunistů Pavla Kováčika musí strana zlepšit komunikaci směrem k voličům: za řadu věcí z programu KSČM prý „lížou smetanu“ vládní strany. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda pak v Událostech, komentářích apeloval, že má strana jednu z posledních možností, jak přesvědčit své voliče, že hájí jejich zájmy.

Obě levicové strany mohou jen smutně vzpomínat na dvacetiprocentní zisky v eurovolbách. V roce 2004 zazářili komunisté, když skončili druzí se ziskem 20 % hlasů. O pět let později dosáhla ČSSD dokonce 22 procent, v té době se to navíc považovalo za jednoznačný neúspěch.

Aktuálně však ČSSD zcela propadla, když získala jen 3,95 procenta hlasů, komunisté sice pětiprocentní hranici překonali, v Bruselu ale budou mít jediného zástupce. 

„Já jsem z výsledku těch voleb smutný. Je jasné, že sociální demokracie má jednu z posledních příležitostí, jak může dokázat, že po těch 140 letech je tady od toho, aby skutečně hájila zájmy těch, kvůli kterým byla založena. Máme na to týdny, měsíce, víc na to určitě nemáme,“ uvedl místopředseda ČSSD Šmarda.

Sociální demokracie podle něj strmě padá, nahrazují ji populistická, případně marketingová hnutí: „A to je něco, proti čemu musíme bojovat.“ 

Podle Kováčika musí KSČM zlepšit komunikaci směrem k veřejnosti: „To znamená: co děláme pro občany, pro obce, pro firmy, pro sociální práci.“ Podle něj totiž za řadu programových věcí komunistů „líže smetanu“ hnutí ANO nebo ČSSD.  

„Mám na mysli třeba dlouhodobé programové směřování KSČM, zrušení zdravotnických poplatků, zrušení karenční doby a další a další věci. Nebo například řešení otázky dvojí kvality potravin, kde to nakonec mediálně sklízeli sociální demokraté a hnutí ANO,“ prohlásil šéf poslaneckého klubu KSČM.  

Podle Šmardy přestala být ČSSD věrohodnou alternativou k oligarchům či pravici

Obě levicové strany tak připouštějí, že své myšlenky nedokázaly dostatečně propagovat. „Sociální demokracie přestala být pro lidi věrohodnou alternativou, jak k oligarchům, tak k pravicové opozici. Přestala mluvit jasným způsobem, lidé ztratili pocit, že sociální demokracie hájí zájmy těch nejslabších,“ přiznal Michal Šmarda.

Řešením podle něj je „komunikovat s konkrétními lidmi v ulicích“. „Já to zažívám ve městě, na vesnici, každý den a budeme to muset naučit všechny sociálně demokratické politiky,“ řekl Šmarda.

Kováčik potom věří, že se někdejší voliči komunistické strany jen „dočasně uchýlili pod plachty hnutí ANO, částečně někteří i k SPD“. Příčina podle něj je podobná jako v případě sociální demokracie. „Nedokážeme jim jasně zřetelně říct, co pro ně děláme. To se musí změnit,“ míní šéf komunistických poslanců.

Jedním dechem ale politici dodávají, že kabinet bude fungovat dál. Pavel Kováčik za KSČM má zcela jasno: „Nemyslím, že by výsledky evropských voleb měly mít dramatický dopad na pokračování projektu dvoukoalice s naší – řekněme – tolerancí.“

Podle místopředsedy ČSSD pak jediný, kdo v poslední době hovořil o možném konci koalice, byl sám premiér Babiš. „Pokládám to spíše za předvolební show, nemyslím si, že to má reálný základ. Pro sociální demokracii přichází v úvahu opuštění vládní koalice tehdy, když vláda přestane plnit levicový program, když přestane plnit programové prohlášení a přestane plnit své závazky v sociální oblasti,“ shrnul.