Profily: Kdo jsou noví čeští europoslanci

Vizitky jednadvaceti nových poslanců Evropského parlamentu zvolených v České republice: vyhrálo vládní hnutí ANO, bude mít šest europoslanců, tedy o dva více než dosud. Za ním skončila ODS se čtyřmi, přičemž počet mandátů zdvojnásobila. Třetí místo obsadili Piráti se třemi europoslanci, stejný počet zástupců bude mít v Evropském parlamentu i koalice STAN a TOP 09. Po dvou europoslancích budou mít SPD a KDU-ČSL, komunisté jednoho oproti dosavadním třem.

ANO

Poslankyně Evropského parlamentu a místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu

Na univerzitě v italské Padově vystudovala politologii se specializací na Evropskou unii. Po návratu do Česka v roce 2000 krátce pracovala pro vládní agenturu CzechInvest, ve stejnou dobu začala také sama podnikat. Od roku 2004 byla šest let koordinátorkou zastoupení Zlínského kraje v Bruselu, v roce 2012 se ve stejném kraji stala předsedkyní Krajské hospodářské komory.

Do Evropského parlamentu se dostala v roce 2014 ze čtvrtého místa kandidátky jako nestranička za hnutí ANO. Je místopředsedkyní Výboru pro rozpočtovou kontrolu a členkou Výboru pro zaměstnanost a sociální věci. V roce 2015 získala jako první z českých poslanců a poslankyň Evropského parlamentu cenu za aktivitu v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí.

Dlabajová je ve starém europarlamentu členkou Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Letos kandidovala opět za ANO z druhého místa kandidátky. Je jí 42 let, žije ve Zlíně.

Martina Dlabajová
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Zemědělský ekonom a ředitel vnějších vztahů firmy Phillip Morris ČR

Po dokončení studia na České zemědělské univerzitě v roce 2003 pracoval několik let v oblasti diplomacie, například na ministerstvu zahraničních věcí nebo na českém velvyslanectví v Aténách. Od roku 2005 vedl šest let zemědělský úsek stálého zastoupení Česka při EU v Bruselu. Působil také jako náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku Evropské unie.

V současnosti je ředitelem vnějších vztahů české pobočky firmy Phillip Morris a zároveň studuje doktorský program zaměřený na mezinárodní obchod na ČZU. V letošních volbách do Evropského parlamentu kandidoval poprvé, a to jako nestraník za ANO ze třetí pozice kandidátky. Je mu 39 let, žije v Praze.

Martin Hlaváček
Zdroj: ČTK

Poslankyně Evropského parlamentu za hnutí ANO a místopředsedkyně Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů

Studovala na Vysoké škole ekonomické v Praze a na Diplomatické akademii v Madridu. Po škole pracovala osm let v oblasti mezinárodních vztahů, například jako supervizorka v OBSE nebo jako diplomatka na ministerstvu zahraničních věcí. Od roku 2005 do roku 2009 vedla tým obchodní a rozvojové politiky v rámci Stálého zastoupení Česka při EU. Později zastávala také pozici manažerky vysílání během zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Od roku 2015 je členkou správní rady Aspen Institute.

Do Evropského parlamentu byla zvolena v roce 2014. Je členkou Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) a zastává také pozici místopředsedkyně Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. V letošních evropských volbách se o funkci europoslankyně ucházela jako lídr kandidátky za hnutí ANO. Je jí 44 let, žije v Praze.

Dita Charanzová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Průmyslový manažer, bývalý radní Mariánských Lázní

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Po škole pracoval krátce jako vyšetřovatel na protidrogovém oddělení, většinu profesního života je však průmyslovým manažerem. V minulosti byl členem pirátské strany, za kterou kandidoval z pozice lídra v roce 2014 do zastupitelstva Mariánských Lázní. Stranu opustil v roce 2015 a stal členem hnutí ANO. Funkci zastupitele vykonával v Mariánských Lázních čtyři roky, chvíli působil také jako radní města.

V současnosti pracuje pro lucemburskou společnost Rotarex – jako vedoucí oddělení kvality je zodpovědný například za provádění auditů. Do Evropského parlamentu letos kandidoval poprvé, a to z páté pozice. Je mu 34 let, žije v Mariánských Lázních.

Ondřej Knotek
Zdroj: ČTK

Hlavní poradce delegace ANO v Evropském parlamentu

Letos kandidoval do Evropského parlamentu jako nestraník za ANO ze šestého místa kandidátky. Je mu 38 let, pochází z Velkých Karlovic. Absolvoval mezinárodní vztahy na pražské Vysoké škole ekonomické, studoval na prestižní francouzské škole pro úředníky ENA.

Pracoval na Úřadu vlády ČR, kde se podílel na organizaci českého předsednictví v Radě Evropské unie v roce 2009, byl zástupcem ředitele odboru logistiky a organizace. Od listopadu 2010 do dubna 2013 byl ředitelem kanceláře prvního náměstka ministra obrany, nejprve Jiřího Šedivého a poté i Vlastimila Picka. Půsbí jako asistent europoslankyně Dity Charanzové.

Ondřej Kovařík
Zdroj: ČTK

Poslankyně Parlamentu České republiky

Poté, co vystudovala Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, pracovala jako učitelka na střední škole v Chrudimi. Následně působila jako inspektorka České zemědělské a potravinářské inspekce a vystřídala několik manažerských pozic.

V roce 2012 Maxová vstoupila do hnutí ANO a byla zvolena jeho místopředsedkyní, funkci vykonávala do března 2013. Jako lídryně hnutí v Jihočeském kraji byla na podzim roku 2013 zvolena poslankyní. Ve sněmovně působí jako předsedkyně sociálního výboru, zasedá i v organizačním výboru. Od roku 2014 je Maxová za hnutí ANO zastupitelkou v Táboře, v krajských volbách v roce 2016 byla zvolena zastupitelkou Jihočeského kraje. Svůj poslanecký mandát obhájila i v roce 2017. 

Na kandidátce hnutí ANO do Evropského parlamentu byla Maxová na čtvrté pozici. Je jí 50 let, pochází z Pardubic.

Radka Maxová (ANO)
Zdroj: Milan Petrovič/ČTK

ODS

Poslanec Evropského parlamentu a místopředseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku

V 80. letech dokončil studium systémového inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě. Po sametové revoluci byl za ODS zvolen zastupitelem a později i primátorem Ostravy. Tuto funkci vykonával do roku 2000. Ve stejném roce uspěl v krajských volbách a stal se hejtmanem Moravskoslezského kraje. Tento post obhájil i v roce 2004. Zároveň od roku 2001 do roku 2008 předsedal Asociaci krajů.

V roce 2009 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu za ODS, za kterou úspěšně kandidoval i v dalších evropských volbách v roce 2014. Po celou svou dosavadní kariéru v EU zastává pozici místopředsedy ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Stejně jako v předchozích letech stál i v letošních volbách do Evropského parlamentu na druhém místě kandidátky ODS. Je mu 63 let, žije v Ostravě.

Evžen Tošenovský
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Politik, signatář Charty 77, bývalý ministr obrany a zahraničních věcí

Po dokončení studia geografie na Univerzitě Karlově pracoval několik let v Náprstkově muzeu na zámku v Liběchově. Už během studií působil jako manažer undergroundové kapely Národní třída, později také vydával samizdatový časopis Revolver Revue. Na konci 80. let byl signatářem a mluvčím Charty 77 a spoluzakladatelem Občanského fóra.

V letech 1990 až 1992 zastával pozici zahraničně-politického poradce prezidenta Václava Havla, hned na to se stal prvním náměstkem ministra zahraničních věcí. V roce 1997 v této funkci skončil a začal vykonávat post českého velvyslance v USA. Od roku 2001 do roku 2002 se podílel na přípravě summitu NATO v Praze.

Členem ODS je od roku 2006. Za tuto stranu byl ve stejném roce zvolen senátorem a také ministrem zahraničních věcí, kterým byl do ledna 2007, kdy se stal ministrem pro evropské záležitosti a místopředsedou druhé Topolánkovy vlády se zodpovědností za české předsednictví v EU. O rok později se stal místopředsedou ODS a také ministrem obrany.

Ve volbách do Evropského parlamentu letos kandidoval z patnáctého místa za ODS. Je mu 57 let, žije v Litoměřicích.

Alexandr Vondra
Zdroj: ČT24

Poslankyně Parlamentu České republiky

Po studiích na Vysoké škole ekonomické v Praze pracovala do roku 1993 v kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. Až do roku 2005, kdy vstoupila do ODS, působila především v obchodní a reklamní sféře. V roce 2006 byla zvolena starostkou středočeských Přezletic, za další čtyři roky tuto funkci obhájila. Ve vedení obce zůstala do roku 2014.

Politickou kariéru na celostátní úrovni zahájila v roce 2010 úspěšnou kandidaturou za ODS v senátních volbách. Jako senátorka byla místopředsedkyní výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. V roce 2016 se už do horní komory nedostala. O rok později byla zvolena do Poslanecké sněmovny. V letošních evropských volbách kandidovala ze třetí pozice. Je jí 53 let, žije v Přezleticích.

Veronika Vrecionová
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Poslanec Evropského parlamentu za ODS, kandidát na předsedu příští Evropské komise a prezident celoevropské Aliance konzervativců a reformistů v Evropě

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Politickou kariéru odstartoval v roce 1992 jako poslanec Federálního shromáždění za ODS. Po vzniku samostatné České republiky pracoval pro tehdejšího premiéra Václava Klause jako poradce pro zahraniční a politické záležitosti a vedl také oddělení pro evropskou integraci na Úřadu vlády.
Poslancem českého parlamentu byl od roku 1998 do roku 2004 a zároveň do roku 2006 i stínovým ministrem ODS pro zahraniční věci.

Hned po vstupu Česka do Evropské unie byl zvolen poslancem Evropského parlamentu, stal se předsedou europoslaneckého klubu ODS a také předsedou české delegace ve frakci evropských lidovců. Po znovuzvolení v roce 2009 působil jako místopředseda eurorealistické skupiny, která se od této frakce oddělila. O dva roky později začal této skupině evropských konzervativců a reformistů předsedat, aktuálně je jejím vedoucím kandidátem na dalšího předsedu Evropské komise.

Jan Zahradil ve třetím volebním období zastává funkci místopředsedy ve Výboru pro mezinárodní obchod a je také prezidentem Aliance konzervativců a reformistů v Evropě. V letošních evropských volbách byl lídrem kandidátky za ODS. Je mu 56 let, žije v Praze.

Lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil
Zdroj: ČT24

Piráti

První místopředsedkyně krajského sdružení Pirátů v Jihomoravském kraji a předsedkyně Evropské pirátské strany

Vystudovala mezinárodní vztahy a evropská studia na brněnské Masarykově univerzitě. Po škole pracovala tři roky ve sféře internetového obchodu, později také v oblasti PR a marketingu.

Členkou Pirátů je od roku 2012, kde už podruhé vede zahraniční odbor strany. V současnosti je předsedkyní Evropské pirátské strany a také 1. místopředsedkyní krajského sdružení Pirátů v Jihomoravském kraji. Od roku 2018 je i zastupitelkou města Brna.

V evropských volbách před pěti lety neúspěšně kandidovala ze třetí pozice. Ze stejného místa kandidátky bojovala o poslaneckou funkci také v minulých volbách do sněmovny.
Letos do Evropského parlamentu kandidovala za Piráty jako dvojka. Je jí 26 let, žije v Brně.

Markéta Gregorová
Zdroj: Pavel Weber/ČTK

Politik a softwarový specialista

Vystudoval informatiku na Masarykově univerzitě v Brně. Boj proti softwarovým patentům ho přivedl k pirátské straně, jejímž členem je od roku 2010. Později byl i spolupředsedou mezinárodní pirátské organizace a v letech 2012 a 2013 také místopředsedou českých Pirátů. Je ve výboru spolku Otevřená města, který sdružuje radnice fungující na principu transparentního hospodaření.

Kolaja aktuálně pracuje jako technický produktový manažer ve společnosti Red Hat. Do Evropského parlamentu kandidoval už podruhé, v minulých volbách ale pirátská strana neuspěla. Letos jako lídr vede pirátskou kandidátku. Je mu 38 let, žije v Brně.

Marcel Kolaja (Piráti)
Zdroj: ČT24

Poslanec Parlamentu České republiky, místopředseda českých i evropských Pirátů, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti PSP ČR

Po studiích biofyziky na Karlově univerzitě pracoval jako programátor a výzkumný pracovník. Členem Pirátské strany je od roku 2013, v dubnu 2017 byl zvolen jejím místopředsedou. Ve stejném roce se jako lídr strany v Ústeckém kraji dostal do Poslanecké sněmovny, kde zastává post místopředsedy Výboru pro evropské záležitosti. Je také členem zahraničního výboru.

V současné době dokončuje doktorské studium a pracuje jako programátor a správce Linuxových serverů. Do Evropského parlamentu kandiduje poprvé ze třetího místa pirátské kandidátky. Je mu 32 let, žije v Litoměřicích.

Mikuláš Peksa (Piráti)
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

STAN s regionálními partnery a TOP 09

Poslanec Evropského parlamentu

Na Masarykově univerzitě v Brně absolvoval obor Operační výzkum a teorie systému, v roce 1991 pak nastoupil do centrální banky. Po pěti letech se stal ředitelem jednoho z odborů ČNB, kde měl na starost správu devizových rezerv a provádění operací na peněžním trhu. Ve stejném roce byl jmenován členem Bankovní rady.

V roce 2000 se stal viceguvernérem ČNB a tuto funkci vykonával až do roku 2008. Podílel se také na analýzách měnové politiky ČNB. Následně pracoval jako ředitel poradenského oddělení auditorské společnosti Deloitte.

Luděk Niedermayer byl zvolen poslancem Evropského parlamentu poprvé v roce 2014, kdy kandidoval jako nestraník za TOP 09. Členem hnutí se stal o tři roky později. Na společné kandidátce STAN a TOP 09 za něj kandidoval i letos.

V Evropském parlamentu je součástí poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Ve výborech se věnuje především ekonomice – od března 2017 je součástí hospodářského a měnového výboru. Je mu 48 let, žije v Měchenicích.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09)
Zdroj: ČT24

Poslanec Evropského parlamentu

Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze a od roku 2007 je advokátem. Už při studiích vedl od července 2004 do května 2005 kancelář europoslance Tomáše Zatloukala, následující dva roky pak působil jako poradce europoslankyně Jany Hybáškové. V listopadu 2002 byl Polčák zvolen místostarostou obce Vysoké Pole na Zlínsku. Tuto funkci vykonával až do června 2009. 

V letech 2010 až 2014 byl poslancem Parlamentu ČR za TOP 09 s podporou Starostů. V rámci svého funkčního období předsedal dvěma výborům, a to pro veřejnou správu a regionální rozvoj a ústavněprávní výbor. V roce 2008 vstoupil do hnutí STAN, v něm v letech 2014 až 2017 zastával funkci místopředsedy. Je také předsedou celostátního Sdružení místních samospráv.

Polčák je europoslancem od roku 2014. Svůj mandát letos obhajoval z druhého místa společné kandidátky Starostů a TOP 09. V rámci Evropského parlamentu působí jako člen poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Je součástí Výboru pro regionální rozvoj a delegát pro vztahy s Čínskou lidovou republikou. Je mu 39 let, žije v Praze.

Stanislav Polčák
Zdroj: ČT24

Poslanec Evropského parlamentu. Předseda strany TOP 09

Studoval na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, právo pak na univerzitě i přednášel. V roce 2002 byl poprvé zvolen poslancem Parlamentu ČR za ODS. Pospíšil zastával post ministra spravedlnosti – poprvé v letech 2006 až 2009 ve vládě Mirka Topolánka a o dva roky později v kabinetu Petra Nečase. Dvakrát byl zvolen i předsedou Legislativní rady vlády. Od prosince 2012 do srpna 2013 Pospíšil působil jako místopředseda Poslanecké sněmovny. V letech 2009 až 2010 byl děkanem na právnické fakultě v Plzni, několikrát zasedal i v zastupitelstvu Plzeňského kraje.

V roce 2017 Pospíšil vstoupil do hnutí TOP 09 a stal se jeho předsedou. Od loňského října je pražským zastupitelem.

Poslancem Evropského parlamentu je Pospíšil od roku 2014. Zvolen byl jako nestraník za TOP 09 v koalici s hnutím STAN a získal tehdy nejvíce preferenčních hlasů. Letos byl v evropských volbách lídrem společné kandidátky Starostů a TOP 09. V Evropské komisi je členem Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a delegát pro vztahy s Íránem. Je součástí poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Je mu 43 let, žije v Praze.

Jiří Pospíšil
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

SPD

Český důstojník v záloze, generálmajor

Blaško byl do Evropského parlamentu zvolen z 8. místa kandidátky hnutí SPD. Je mu 63 let, narodil se v Praze. Vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, Vojenskou akademii v Brně a vojenskou akademii Bundeswehru v Německu. Působil jako člen Československé lidové armády a následně i v Armádě České republiky. V roce 2006 byl jmenován generálmajorem. V české armádě byl až do roku 2012 velitelem společných sil, poté odešel do zálohy.

V politice se začal poprvé angažovat v roce 2016 – tehdy kandidoval za Stranu práv občanů na Vysočině a stal se krajským zastupitelem, funkci zastával do září 2018. V roce 2017 za stranu kandidoval i na poslanecký mandát, ten ale nezískal. Neúspěšný byl rovněž v senátních volbách v roce 2018, kdy kandidoval jako nestraník za hnutí SPD.

Hynek Blaško
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Psychiatr, bývalý ministr zdravotnictví

Po dokončení studia lékařství na Univerzitě Karlově pracoval jako psychiatr. Od roku 1993 až do roku 2015 byl členem ČSSD, za kterou byl zvolen v roce 1998 do Poslanecké sněmovny. Během čtyřletého mandátu působil rok také ve funkci ministra zdravotnictví. V roce 2005 se stal ředitelem psychiatrické léčebny v Bohnicích, po třech letech ho ale tehdejší ministr zdravotnictví z pozice odvolal. Do roku 2017 potom působil jako tamější náměstek pro vědu, výzkum a vzdělávání. Celkem 16 let byl zastupitelem městské části Praha-Dubeč.

Ještě jako nestraník se minulý rok neúspěšně ucházel o post senátora za SPD. Do Evropského parlamentu letos kandidoval už jako člen strany z první pozice kandidátky. Je mu 66 let, žije v Praze.

Ivan David
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

KDU-ČSL

Poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL, místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání a členka Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví

Po dokončení studia zahradní architektury na Vysoké škole zemědělské v Brně v 80. letech se stala projektantkou zahradní architektury a vyučující francouzštiny na gymnáziu. V roce 1989 vstoupila do KDU-ČSL a o sedm let později byla zvolena poslankyní. Působila ve Výboru pro vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V roce 2010 dočasně předsedala poslaneckému klubu KDU-ČSL.

V roce 2014 úspěšně kandidovala za KDU-ČSL do Evropského parlamentu z druhého místa kandidátky. Díky preferenčním hlasům se dostala před tehdejšího lídra kandidátky Pavla Svobodu. Stala se místopředsedkyní společné delegace poslanců KDU-ČSL a TOP 09/STAN při klubu Evropské lidové strany, zároveň místopředsedkyní Výboru pro kulturu a vzdělávání a členkou Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. Letos kandidovala opět za KDU-ČSL ze třetího místa kandidátky. Je jí 55 let, žije v Kroměříži.

Michaela Šojdrová
Zdroj: ČTK

Poslanec Evropského parlamentu

Vystudoval Teologickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a také Mediální studia a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Po studiích se začal věnovat marketingu, PR a krizové komunikaci, a to především v oblasti politiky. Od roku 2002 se věnoval politickým kampaním, byl poradcem a volebním manažerem několika českých politiků. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2006, o rok později se stal krajským manažerem Pardubického kraje a byl také lidoveckým krizovým manažerem.

V roce 2009 poprvé kandidoval do Evropského parlamentu, funkci poslance ale vybojoval až v dalších volbách v roce 2014. Je členem Evropské lidové strany, Výboru pro rozpočtovou kontrolu a Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. V letošních evropských volbách kandidoval jako dvojka. Je mu 39 let, žije v Hradci Králové.

Tomáš Zdechovský
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

KSČM

Poslankyně Evropského parlamentu a místopředsedkyně ÚV KSČM pro evropské záležitosti a občanský sektor

Po dokončení studia veřejné správy byla v roce 2002 zvolena do Poslanecké sněmovny, a stala se tak nejmladší českou poslankyní. V roce 2005 vstoupila do KSČM. O rok později se stala místopředsedkyní sněmovního zahraničního výboru a členkou výboru životního prostředí. V roce 2010 byla zvolena do zastupitelstva města Nový Jičín, mandát zastupitelky obhájila i v komunálních volbách v letech 2014 a 2018. Od roku 2018 je také místopředsedkyní ÚV KSČM pro evropské záležitosti a občanský sektor a místopředsedkyní stínové vlády pro zahraničí a evropskou politiku.

V eurovolbách dvakrát kandidovala neúspěšně, potřetí pak v roce 2014 byla jako lídryně kandidátky KSČM do Evropského parlamentu zvolena. V něm je členkou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a místopředsedkyní Zvláštního výboru pro Postup Unie pro povolování pesticidů. V minulosti byla místopředsedkyní Vyšetřovacího výboru pro měření emisí v automobilovém průmyslu. Lídryní kandidátky KSČM do Evropského parlamentu byla i v roce 2019. Patří k evropské frakci Evropské sjednocené levice – Severské zelené levice. Je jí 38 let, pochází z Nového Jičína.

Kateřina Konečná
Zdroj: ČT24