Komunisté narovnají hnutí ANO páteř, aby neuhnulo doprava, ale doleva, říká Konečná

Konečná: Kdybychom nepodpořili vládu, občané by na tom byli daleko hůř (zdroj: ČT24)

O tom, zda budou komunisté tolerovat menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, rozhodne v sobotu ústřední výkonný výbor strany. Místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná v Interview ČT24 řekla, že ze spolupráce s trestně stíhaným Andrejem Babišem nejásá. Pokud by ale komunisté vládu nepodpořili, dohodlo by se podle ní ANO s pravicovými stranami, což by odnesli občané.

„Jsme v situaci, že kdybychom se nesnažili dohodnout naše požadavky my, s největší pravděpodobností by Andrej Babiš nyní jednal s pravicovými subjekty. Občané by potom na tom byli daleko hůře, než když komunisté budou mít šanci ovlivňovat program,“ domnívá se Konečná.

Komunisté například nechtějí navyšování spoluúčasti pacientů, požadují naopak zvyšování minimální mzdy nebo důchodů. „Pokud se nám to podaří prosadit, stojíme před dilematem, že Andrej Babiš potom bude vykřikovat, jak to bylo jeho dílo. Budou to ale právě komunisté, kteří narovnají páteř hnutí ANO, že neuhne doprava, ale uhne doleva,“ poznamenala europoslankyně.

KSČM chce prosadit referendum o vystoupení z NATO

Zda komunisté vládě vysloví důvěru, rozhodne v sobotu ústřední výkonný výbor strany. Potom se podle Konečné teprve budou dohadovat formy spolupráce. Takzvaný toleranční patent by měl obsahovat spíš praktické věci. KSČM by v něm například ráda měla uvedené, že její návrhy zákonů bude vláda projednávat přednostně.

Komunisté například znovu chtějí předložit zákon o referendu o vystoupení ze Severoatlantické aliance. „Budeme dál předkládat zákony, které vychází z našeho programu, a hledat pro ně partnery… Rozhodně nebudeme podporovat všechny věci, které jsou ve vládním programovém prohlášení,“ zdůraznila Konečná. Právě rozdílný pohled na NATO je jedním z důvodů, proč KSČM nechce zasedat přímo ve vládě.

Babiš si musí uvědomit, že jsme partneři

Přestože ale strana nebude součástí kabinetu, musí si podle Konečné Babiš uvědomit, že budou partneři: „Bylo by dobré, aby s námi některé věci byly konzultovány. To vyžadujeme. Nebudeme říkat ultimáta, ale chceme se například dohodnout na jménech ministrů, kteří nejlépe prosadí body našeho programu.“

Z toho, že je Babiš trestně stíhaný, Konečná nejásá. „Nebudu ho samozřejmě obhajovat. Není to pro nás konformní pozice. Situace ale je, jaká je… Není už dlouhodobě únosné, aby Česká republika neměla vládu, už z vnitrostranického hlediska,“ konstatovala. „Spanilé jízdy ministrů po krajích jsou sice fajn, je to ale vlastně taková permanentní kampaň před podzimními volbami.“

Podle deníku Právo chtějí mít komunisté za podporu vlády své zástupce v kontrolních orgánech na úřadech a ve státních firmách. Obsahuje to údajně dohoda o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Konečná v této souvislosti pouze potvrdila, že ve sněmovně chtějí komunisté otevřít otázku, že by strany měly mít své zástupce ve státních podnicích. „Není možné akceptovat, abychom neměli žádný vliv na státní podniky a akciové společnosti. Dvacet devět let po roce 1989 je poměrně dlouhá doba na to, aby se ukázalo, že pouze kontrola z pozice vlády nám ve státních podnicích nestačí. Politické subjekty často vůbec netuší, co se v těch podnicích děje.“

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.