Komunisty povede dál Vojtěch Filip. Po bok dostal Šimůnka, Konečnou, Grospiče a Orta

UDÁLOSTI: Předsedou Komunistické strany Čech a Moravy zůstává Vojtěch Filip (zdroj: ČT24)

Funkci předsedy KSČM obhájil Vojtěch Filip. Ve druhém kole tajné volby ho podpořilo 165 delegátů. Porazil tak dosavadního místopředsedu Josefa Skálu, který oslovil o 22 delegátů méně. Post prvního místopředsedy pak obhájil Petr Šimůnek. Vojtěch Filip připustil, že je to pro něj určité zklamání, přál si někoho mladšího. Z místopředsedů, které si přál, naopak delegáti zvolili Kateřinu Konečnou a Stanislava Grospiče, spolu s nimi povede stranu Václav Ort.

V prvním kole předsednické volby získal Filip 110 hlasů, jen o pět straníků méně oslovil jeho vyzyvatel Josef Skála. V rozhodujícím druhém kole pak prohrál Skála se 143 hlasy. Filipovo vítězství pak prohlásil za symbolické, svůj výsledek za velkou prohru nepokládá. Připomněl také, že v prvním kole dopadli oba kandidáti téměř stejně a nějaké „válcování“ by podle něho byla špatná taktika. „Musíme hledat cestu, jak táhnout za jeden provaz,“ dodal.

Vojtěch Filip je oproti Skálovi přesvědčen, že jeho pozice v KSČM je dostatečně silná. „Je to mandát, který se někomu může zdát slabý, ale na druhou stranu je to mandát, který ukazuje, že většina členské základny a delegáti sjezdu souhlasí se současným postupem,“ řekl Filip v rozhovoru pro Události.

Tentokrát ostatně Vojtěch Filip funkci obhajoval ve stínu výrazného propadu v podzimních volbách. Jak připomněl, kvůli volebnímu výsledku ostatně na volbu předsedy došlo, Filip získal v roce 2016 na volebním sjezdu v Praze čtyřletý mandát, po volbách jej ale dal k dispozici.

Místopředsedové: Šimůnek, Konečná, Grospič, Ort

Pozice prvního místopředsedy následně připadla Petru Šimůnkovi, který tedy svou dosavadní funkci obhájil. Ve volbě dostal 158 ze 311 hlasů. Vojtěch Filip potom dal najevo mírné zklamání. Byl by raději, kdyby se jeho pravou rukou stal někdo mladší. Později však ujistil: „Jsem toho názoru, že jsme mohli ještě více omladit tým, ale delegáti rozhodli tímto způsobem a já jsem rád, jaký budu mít tým.“

Delegáti se naopak s předsedou KSČM shodli na dalších dvou místopředsedech. Hned 188 hlasů – tedy nejvíce ze všech uchazečů o volené funkce – dostala při volbě místopředsedů Kateřina Konečná. Pro ni se také Filip vyslovil. „Držela by kontinuitu naší evropské kandidátky, protože Evropě budeme věnovat více pozornosti,“ řekl již před volbou. Konečná ovšem předtím kandidovala proti Filipovi do čela KSČM, v prvním kole získala 79 hlasů. O post místopředsedkyně projevila zájem poté, co nepostoupila do druhého kola.

Komunisty povede dál Vojtěch Filip (zdroj: ČT24)

Z místopředsedů, o které Vojtěch Filip stál, bude ve vedení komunistické strany také Stanislav Grospič, který ve druhém kole volby řadových místopředsedů dostal více hlasů než Josef Skála. Naopak Miroslava Vostrá, kterou Filip rovněž chtěl mít ve vedení, musela ustoupit Václavu Ortovi. Grospič bude ve vedení KSČM zodpovídat za odborné zázemí, ideovou práci a propagandu, Ort za ekonomiku a hospodářskou činnost strany. To měl dříve za úkol první místopředseda Šimůnek, ten však nově dostane na starost řízení strany, regionální a komunální politiku a volby.

Výsledky volby místopředsedů znamenají, že ve vedení KSČM končí Josef Skála a také Jiří Dolejš.

Vedení KSČM po sjezdu v dubnu 2018: zleva předsedkyně rozhodčí komise Helena Vrzalová, první místopředseda Petr Šimůnek, předseda Vojtěch Filip, místopředseda Václav Ort, předsedkyně revizní komise Marie Pěnčíková, místopředseda Stanislav Grospič a místopředsedkyně Kateřina Konečná
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

KSČM, ANO a ČSSD u jednoho stolu

Stranu čekají další rozhovory o možné toleranci kabinetu hnutí ANO a sociálních demokratů. Podle Filipa je to krok správným směrem a považuje to za šanci na prosazení části programu.

„Jsme připraveni příští týden jednat ve trojici, tedy s ANO a ČSSD u jednoho stolu. Protože kolaps vyjednávání mezi sociálními demokraty a ANO byl dán tím, že u toho nebyla KSČM,“ zhodnotil.

Vojtěch Filip po svém znovuzvolení do čela KSČM (zdroj: ČT24)

Připomněl také, že KSČM měla vůči některým kandidátům hnutí ANO do vedení ministerstev výhrady. Zkritizoval například nesoulad mezi postoji ministerstva obrany a zahraničí k aktuálnímu dění v Sýrii.

Podle Filipa padl na sjezdu návrh na ukončení vyjednávání o podpoře menšinové koalice ANO a ČSSD. „Nebyl přijat, měl velmi menšinovou podporu,“ ujistil.

Babiš a Hamáček gratulovali

Premiér v demisi Andrej Babiš pogratuloval Filipovi ke znovuzvolení. Věří, že jednání ANO s ČSSD a KSČM rychle povedou k vládě s důvěrou.

Krátce po zvolení poblahopřál na sociálních sítích staronovému lídrovi komunistů také předseda ČSSD Jan Hamáček. „Věřím, že pod jeho vedením bude KSČM důsledně prosazovat levicový program a hájit sociální stát,“ uvedl. 

Opoziční politici se naopak obávají rostoucího vlivu komunistů. Podle šéfa ODS Petra Fialy k tomu aktivně přispěli Babiš i prezident Miloš Zeman, a problém to bude bez ohledu na to, kdo KSČM v dalších letech povede.

Komunisté s Filipem v čele podle šéfa hnutí STAN Petra Gazdíka zůstávají „rudými oportunisty a lokaji Východu“. „Neposunují se sice ke stalinismu, ale pořád jsou to uctívači zločinné ideologie,“ dodal Gazdík.