Jen pětina lidí důvěřuje vládě a sněmovně, ukazuje průzkum

Důvěra ve vládu a Poslaneckou sněmovnu zůstává nízká, nicméně proti konci loňského roku se jejich hodnocení mírně zlepšilo a nyní jim shodně důvěřuje pětina lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Prezidentu Petru Pavlovi podle něj věří 54 procent obyvatel a Senátu 32 procent a také v jejich případě jsou výsledky v porovnání s předchozím průzkumem mírně lepší. Nejvyšší důvěře mezi ústavními institucemi se nadále těší starostové a obecní zastupitelstva. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) a dolní parlamentní komora vyšly z hodnocení nejhůře.

„V porovnání s předchozím šetřením z října a listopadu 2023 se hodnocení zkoumaných institucí vesměs statisticky významně neposunulo s výjimkou podílu nedůvěřujících v případě Senátu, který poklesl o čtyři procentní body. Zejména u vlády a Poslanecké sněmovny tak hodnocení zůstává na zřetelně horší úrovni, než bylo před rokem, tedy na počátku roku 2023,“ uvedlo CVVM.

Důvěru vládě vyjádřilo v aktuálním průzkumu CVVM o tři procentní body více lidí než loni na podzim. Stejně si od té doby polepšil Senát. Kladné hodnocení Sněmovny a prezidenta se zvýšilo o dva body.

Z dalších ústavních institucí věří krajským zastupitelům 44 procent lidí, hejtmanům 45 procent, obecním zastupitelstvům 62 procent a starostům 66 procent obyvatel. Důvěra v krajská i obecní zastupitelstva a starosty stagnovala, u hejtmanů se od předchozího průzkumu o tři body zvýšila.

Spokojenost s politickou situací

Jen minimálně se posunulo podle zjištění CVVM i hodnocení politické situace v Česku, i když mírně, o čtyři body, ubylo lidí, kteří jsou s ní nespokojeni. Svou nespokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo 65 procent veřejnosti. Deset procent je s ní stejně jako loni na podzim spokojeno a podíl lidí, kteří s ní nejsou ani spokojeni, ani nespokojeni, stoupl o tři body na 23 procent.

Podle CVVM tak hodnocení politické situace zůstává výrazně horší než většinou bývalo v letech 2014 až 2020 s výjimkou krátkodobého propadu z roku 2017, kdy byl spojený s tehdejší vládní krizí. V dlouhodobém srovnání je však spokojenost se současnou politickou situací vyšší, než byla v letech 2012 a 2013, dodali autoři průzkumu.

Aktuální průzkum provedlo CVVM v době od 26. ledna do 11. března a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 15 let.