Je to komplikované téma, řekl Baxa k platům politiků. Juchelka volá po solidaritě se seniory

Události, komentáře: Baxa a Juchelka k platům ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

Sněmovna návrh na pětileté zmrazení platů politiků, který vzešel od opozičního ANO, na mimořádné schůzi vůbec neprojednávala – její program v pátek totiž vládní koalice nepodpořila. K přijetí přitom chyběl jediný hlas. Kabinet hodlá předložit vlastní řešení. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) si myslí, že jde o komplikované téma, místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka zase míní, že se vláda chová pokrytecky. Řekli to v Událostech, komentářích.

Předseda ANO Andrej Babiš vládě vyčetl, že dopustila navýšení platů ústavních činitelů, zatímco důchodcům sníží valorizaci penzí. Projednání návrhu podporovalo také hnutí SPD. Baxa sdělil, že ohledně platů politiků existuje v zákoně zakotvený automat a v roce 2020 k zmrazení došlo.

„Vždy je to velmi komplikované téma, které souvisí s tím, že je vždycky složité, když my sami jako politici máme rozhodovat o svých platech,“ uvedl.

Zákon o valorizaci penzí prý vycházel z jiných skutečností, kdy se inflace „ve výši čtyři, pět, šest procent jevila jako něco, co je téměř nemožné, nyní jsme však v násobcích“. Ocitli jsme se tak podle Baxy na stropu toho, co státní rozpočet může unést. Zmínil i aspekt mezigenerační solidarity.

Juchelka si myslí, že by mělo jít o solidaritu, i v symbolické rovině. Vláda se podle něj chová pokrytecky. „Myslím, že solidarita by měla jít ruku v ruce s občany, kteří prožívají teď třeba energetickou krizi,“ sdělil.

Pokud podle něj vláda chce být pro lidi, nemůže si u sebe navýšit platy v průměru až o šestnáct tisíc korun a pak „sahat do valorizačního vzorečku seniorů“ a vzít jim sedm tisíc do konce roku ze starobního důchodu. Zmínil také, že mu vadí přijetí zákona ve stavu legislativní nouze.