Janoušek doplnil stížnost proti zamítnutí svého propuštění. Zabývat se jí bude pražský městský soud

Podnikatel Roman Janoušek definitivně doplnil stížnost proti zamítnutí své žádosti o dřívější propuštění z vězení. Stížnost nyní dostane na stůl Městský soud v Praze, který o ní rozhodne na neveřejném jednání. Na dotaz ČT to uvedl Janouškův právní zástupce Martin Sadílek. Janoušek si ve vězení odpykává trest 4,5 roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.

„Dnes (ve čtvrtek) jsme podali doplnění stížnosti,“ sdělil ČT Sadílek. Blanketní stížnost, tedy stížnost bez odůvodnění, proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který žádost o podmíněné propuštění zamítl, Janoušek podal už 4. srpna. Nyní ji s advokátem doplnili o konkrétní důvody. Co přesně je ve stížnosti uvedeno, Sadílek nechtěl komentovat.

Advokát doplnil, že se pražský městský soud bude stížností zabývat na neveřejném jednání. To by dle jeho odhadů mohlo proběhnout v řádech týdnů vzhledem k tomu, že se jedná o případ osoby omezené na svobodě.

Státní zástupce zpochybnil Janouškovu sebereflexi

Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl Janouškovu žádost na začátku srpna. Podle předsedy senátu Lubomíra Janouška se neprokázalo, že v případě lobbisty bylo dosaženo účelu trestu. Upozornil mimo jiné také na Janouškovu „úpornou snahu“ trestu se vyhnout. Shodl se na tom se státním zástupcem, který zpochybnil lobbistovu sebereflexi a polepšení.

Proti usnesení, které obsahuje i tyto argumenty, se nyní Janoušek brání. Před soudem opakovaně zdůraznil, že alkohol ani jiné návykové látky neužívá několik let. Nad svým činem vyjádřil lítost. Zmínil také, že ve vězení se chová řádně a že tam dostal řadu pochval a žádný kázeňský trest.

Odsouzený podnikatel si už odseděl zhruba polovinu ze 4,5letého trestu. Byl uznán vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě a za mříže se vrátil až loni v červenci.

Výlety i sportovní aktivity

Výkon trestu Janouškovi v minulosti opakovaně přerušovala brněnská justice na základě lékařských posudků, podle kterých u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o hůl. Státní zástupce při rozhodování o Janouškově žádosti o podmíněné propuštění označil tyto posudky za tendenční.

Sledování nařízené pražským vrchním soudem lobbistu v době přerušení trestu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž je Janoušek bez hole v Alpách.

Podnikatel čelí obžalobě ještě z podílnictví v případu úhrad zdravotních pojišťoven pro společnost Chambon. Soud ho letos nepravomocně osvobodil. Státní zástupce pro Janouška žádal sedmileté až osmileté vězení a proti verdiktu se odvolal.