Janoušek zůstane ve vězení. Soud zamítl žádost o podmíněné propuštění

Události ČT: Lobbista Janoušek zůstane ve vězení (zdroj: ČT24)

Podnikatel Roman Janoušek zůstane ve vězení. Soud odmítl jeho žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu, který si lobbista odpykává za dopravní nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu. Muž, který byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, proti rozhodnutí může podat stížnost. O podmíněné propuštění Janoušek požádal 7. července 2022.

Hned v úvodu úterního soudu se o Janouškovo propuštění strhla právní bitva mezi jeho advokáty a žalobcem. Státní zástupce argumentoval zejména tím, že Janouškovo chování na veřejnosti, kdy byl při přerušení trestu zachycený při sportu nebo na horách, neodpovídalo závěrům znalců o jeho vážném zdravotním stavu.

„Jeho chování, které bylo zaznamenáno sledováním Vrchního soudu v Praze i novináři, nesvědčilo o tom, že stav byl takový, jako se uvádělo v jeho znaleckých posudcích,“ sdělil státní zástupce Richard Petrásek. 

Janoušek se v síni hájil tím, že jeho zdravotní stav má výkyvy. Argumentoval i tím, že sportovat mu nikdo nezakázal. U soudu také vyjádřil přesvědčení o tom, že svým chováním ve výkonu trestu by si podmíněné propuštění zasloužil. „Chtěl bych vás požádat o možnost se zapojit do normálního života ve společnosti, protože svým blízkým i společnosti toho dost dlužím,“ uvedl u soudu. 

Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Lubomír Janoušek podotkl, že podmíněné propuštění je možné jen tehdy, pokud existuje odůvodněný předpoklad, že odsouzený povede na svobodě řádný život. Podle soudce se neprokázalo, že v případě Romana Janouška už bylo dosaženo účelu trestu. Shodl se na tom se státním zástupcem, který zpochybnil lobbistovu sebereflexi a polepšení. 

Janoušek má strávit ve vězení celkem 4,5 roku za to, že v roce 2012 v pražské Michli vážně zranil svým autem ženu a od nehody ujel. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě a za mříže se vrátil až loni v červenci.

U soudu v úterý Janoušek opakovaně zdůrazňoval, že alkohol ani jiné návykové látky už neužívá několik let. Nad svým činem vyjádřil lítost. Uvedl také, že je velice rád, že sražená žena nemá žádné trvalé následky. Zmínil, že ve vězení se chová řádně a že tam dostal řadu pochval a žádný kázeňský trest.

Kvůli zdravotním problémům soud Janouškovi už v minulosti výkon trestu přerušil

Kvůli nehodě byl vlivný pražský podnikatel původně obžalovaný za pokus o vraždu. Soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Výkon trestu mu následně brněnská justice opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle nichž u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli.

Janoušek dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, ten mu však nevyhověl. Sledování nařízené pražským vrchním soudem lobbistu v době přerušení trestu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž je Janoušek bez hole v Alpách.

Sporný znalecký posudek

V případu Janouškovy nehody hráli klíčovou roli také znalci. Jejich posudky se lišily v tom, jestli ženu před autem viděl a srazil ji tedy úmyslně. Jeden z expertů byl později odsouzený za to, že svůj posudek zkreslil v Janouškův prospěch. Byl jím Jiří Doleček, který dostal podmínku. „Dělám to čtyřicet let, takže zkušenosti mi prakticky nedovolí, abych udělal nějakou zásadní chybu,“ řekl v roce 2013. 

Dolečkova expertíza se neshodovala s tou, kterou si zadala policie. Podle ní žena stála přímo před autem. Soud si proto objednal takzvaný superposudek, ten později potvrdil policejní verzi. „Má tam (Doleček) spoustu hluchých míst a nesrovnalostí, nesedí to. On si trvá na svém, není to ale ničím podloženo,“ řekl v roce 2017 hlavní autor revizního posudku Aleš Vémola.