Lobbista Roman Janoušek nastoupil do vězení, návrat mu nařídil soud

Roman Janoušek při nástupu do vězení v červenci 2021 (zdroj: ČT24)

Odsouzený lobbista Roman Janoušek nastoupil do pankrácké věznice v Praze. Stalo se tak den poté, kdy soud vydal příkaz k Janouškovu předvedení do vězení. Policie po něm následně vyhlásila pátrání. Za mříže se musí Roman Janoušek vrátit, protože mu soud neprodloužil přerušení trestu.

Do pankrácké věznice přijel kolem poledne černý vůz, který opustil vilu Romana Janouška. Z areálu káznice ale auto vzápětí odjelo a zastavilo před ním. Pak Janoušek vystoupil a do vězení došel. Lobbista uvedl, že si nemyslí, že dostane dostatečnou lékařskou péči. Jeho řidič nesl tašku plnou léků s tím, že jsou na nejbližší měsíc.

Předcházel tomu příkaz k Janouškovu předvedení do nejbližší věznice, který vydal Krajský soud v Brně ve středu. „Vydali jsme příkaz k dodání do výkonu trestu, který se adresuje policii, která provádí pátrání, a samotné dodání bude v tomto případě do nejbližší věznice, další průběh řeší vězeňská služba a policie,“ řekla ČT mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová. Policie následně vyhlásila po Romanu Janouškovi pátrání. Když do vězení dorazil, ze seznamu hledaných osob, jej opět odstranila.

Jeho advokát Lukáš Trojan však uvedl, že se Janoušek vězení nevyhýbal. Dříve nenastoupil, protože neměl rozhodnutí od soudu. „Lhůta pro vyzvednutí zásilky končí tento pátek. V souladu se zákonem plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit k výkonu trestu,“ uvedl.

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti usnesení podal stížnost státní zástupce, Vrchní soud v Olomouci o ní v neveřejném jednání rozhodl koncem června. Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, podle rozhodnutí olomouckého soudu není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový.

Události: Roman Janoušek nastoupil znovu do vězení (zdroj: ČT24)

Sledování Janouška zastihlo na kole či na plovárně

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že v roce 2012 opilý autem srazil ženu a od nehody ujel. Ženu vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Výkon trestu se Janouškovi ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušoval opakovaně, naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho však sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.