Janoušek si zranění způsobil sám, na svobodě se navíc chová jako zdravý člověk, uvedl vrchní soud

Podle Vrchního soudu v Olomouci si lobbista Roman Janoušek způsobil zranění sám, na svobodě se navíc choval tak, jako kdyby žádné zdravotní problémy neměl. Soud tak odůvodnil své rozhodnutí, že se má Janoušek vrátit do vězení. Proti tomuto usnesení není možné podle mluvčího soudu Stanislava Cika podat řádný opravný prostředek. Janoušek si zatím odseděl čtvrtinu z trestu v délce 4,5 roku.

„Vrchní soud v Olomouci zamítl návrh odsouzeného na další přerušení zbytku výkonu trestu,“ uvedl pro ČT Cik. Doplnil, že odsouzený sice vysoce pravděpodobně trpí život ohrožující nemocí, ale potřebnou péči může dostat i ve věznici.

„Soud přihlédl k veřejnému zájmu na tom, aby si odsouzený spravedlivě odpykal uložený trest, a dále ke skutečnosti, že odsouzený sám měl zásadní podíl také na vzniku těžké nemoci, kterou trpí, jednotlivá zranění si způsobil sám a zdravotní stav si měl zhoršit také nadměrným požíváním alkoholu a dalších návykových látek, přesto provozoval další sportovní činnost, při níž se dále poranil,“ uvedl Cik. 

Soud: Zdravotními problémy netrpěl, nebo je ignoroval

Mluvčí soudu ve vyjádření také napsal, že Janoušek se doposud na svobodě chová, jako by žádnými závažnými zdravotními problémy netrpěl. „Dokladovanými potížemi buď netrpěl, nebo je ignoroval. I z pohledu rizika infekce virem covid-19 je ze způsobu života odsouzeného zřejmé, že pobyt ve věznici v uzavřeném prostředí, kde doposud vykonal přibližně čtvrtinu uloženého trestu, není rizikovější,“ napsal.

„Žádná forma řádného opravného prostředku proti tomuto usnesení není přípustná. Odsouzený může podat ústavní stížnost,“ doplnil Cik.

ČT se s usnesením seznámila minulý týden. Vyplývá z něj, že Vrchní soud v Olomouci rozhodl o návratu odsouzeného Janouška do vězení. Jeho zdravotní stav podle dokumentu nebrání tomu, aby mohl pobývat za mřížemi. Soud v materiálu mimo jiné zmínil, že soukromé aktivity Janouška nenasvědčují tomu, že by jeho zdravotní stav byl život ohrožující.

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti tomuto rozhodnutí podal státní zástupce stížnost, které nyní soud vyhověl. Rozhodnutí formou usnesení, kterým změnil rozsudek krajského soudu, vydal na neveřejném zasedání na konci června, vyplývá z databáze InfoSoud. O tomto posunu v případu informovala ČT předminulý týden.

Ve vězení byl zhruba rok a tři měsíce

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel. Výkon trestu se mu ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušuje opakovaně, naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt. Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.