Vrchní soud v Olomouci vyřídil stížnost státního zástupce proti přerušení trestu lobbisty Janouška

Vrchní soud v Olomouci již vyřídil stížnost státního zástupce proti přerušení trestu lobbisty Romana Janouška. Podle justiční databáze Infosoud rozhodnutí krajského soudu v Brně změnil, zatím však není jasné, s jakým výsledkem. Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Celý obsah usnesení by měl být znám do 14 dnů.

„Rozhodnutí soudu I. stupně bylo změněno,“ uvádí justiční databáze Infosoud. Stížností státního zástupce se zabýval Vrchní soud v Olomouci, rozhodnutí formou usnesení vydal na neveřejném zasedání. 

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel. Výkon trestu se mu ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušuje opakovaně, naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.