Janoušek do věznice nenastoupil, podle advokáta je v akutní lékařské péči

Události: Janoušek je v akutní lékařské péči, do vězení nenastoupil (zdroj: ČT24)

Lobbista Roman Janoušek nenastoupil do vazební věznice v Brně-Bohunicích, termín měl přitom do nedělní půlnoci. Podle Janouškova advokáta Lukáše Trojana ale klient nedorazil kvůli zdravotnímu stavu, je prý v akutní lékařské péči. Vězeňská služba potvrdila, že už obdržela zdravotní dokumentaci odsouzeného. Teď musí justice rozhodnout, jestli požádá policii o Janouškovo zatčení. Zatím ale váhá, jestli to má udělat brněnský, nebo pražský soud.

„Roman Janoušek nenastoupil výkon trestu ze závažného důvodu, kterým se dle zákona rozumí zdravotní stav, který vylučuje výkon trestu, pokud hrozí přímé ohrožení života či zdraví odsouzeného,“ uvedl Trojan. Existenci takového rizika podle něj konstatoval Krajský soud v Brně, stejně jako lékařští odborníci, znalci i vězeňská služba.

„Náš klient se dlouhodobě nachází v lékařské péči, přičemž v poslední době se jedná o péči akutní. Prostřednictvím právních zástupců komunikuje o svém zdravotním stavu s Vězeňskou službou ČR, která je plně informována o jeho zdravotním stavu,“ řekl Janouškův advokát. 

Soudy se nemohou dohodnout, kdo má vydat příkaz pro policii

Janouškův případ je poněkud zamotaný: lobbista sice žádal o prominutí zbytku trestu i o přerušení výkonu trestu brněnský soud, jeho spis ovšem putuje do Prahy, protože soud v Brně už jednou ve věci přerušení trestu rozhodl. Obě žádosti bude řešit pražský soud, nemají ale odkladný účinek a Janoušek se v neděli měl hlásit ve věznici.

Soudy se nyní nemohou shodnout, který z nich má vydat příkaz k Janouškově dodání do výkonu trestu pro policii v případě, že by po zamítnutí prodloužení přerušení výkonu do věznice nenastoupil.

Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci je skutečnost, že Janoušek nenastoupil do věznice, v gesci Krajského soudu v Brně. „Ten rozhodl o přerušení výkonu trestu a také tento stejný soud musí vykonat své rozhodnutí,“ uvedla.

Jenže podle mluvčí Krajského soudu v Brně má další procesní úkony hlídat pražský soud, který v Janouškově případě rozhodl prvoinstančně. „My se v tomto musíme řídit podle obecného ustanovení, které jasně říká, že úkony ve vykonávacím řízení dělá prvostupňový orgán,“ řekla mluvčí brněnského soudu.  

„Nacházíme se v interpretační mezeře zákona a na zdejším soudě probíhá diskuse o tom, kdo je k úkonu příslušný,“ dodala mluvčí krajského soudu s tím, že soud se pokusí zaujmout stanovisko k věci v co nejbližší době.

Roman Janoušek si má za mřížemi odpykat trest 4,5 roku odnětí svobody za to, že srazil autem ženu a od nehody ujel. Dlouhodobě si ale stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Výkon trestu mu nejprve přerušilo vedení věznice, poté krajský soud. 

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát ještě o rok a půl zpřísnil. Lobbistovi navíc uložit sedmiletý zákaz řízení.

Soud neočekává, že se Janouškovo zdraví zlepší

Před pár dny ale Janoušek, známý svými vazbami na politiky, požádal prostřednictvím svého advokáta o upuštění od zbytku trestu. Právě pražský soud se nyní bude návrhem zabývat. Informaci potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Brněnský krajský soud totiž v listopadu sice zamítl Janouškovu žádost o další odklad nástupu do vězení, zároveň ovšem v rozhodnutí uvedl, že by vzhledem k jeho zdravotnímu stavu spíše připadalo v úvahu upuštění od zbytku trestu.

Z verdiktu brněnského soudu z poloviny listopadu přitom vyplývá, že soud neočekává, že se Janouškovo zdraví zlepší do té míry, aby byl způsobilý zbytek trestu odsedět.

„Soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen,“ píše se v rozhodnutí, které řešilo Janouškovu žádost o další přerušení trestu. ČT měla možnost do dokumentu nahlédnout. 

Janoušek znovu žádá také o přerušení trestu

Janoušek si navíc kromě žádosti o upuštění zbytku trestu podal znovu žádost o přerušení výkonu trestu. Brněnský soud ji ale musí poslat do Prahy, protože už ve stejné věci jednou rozhodl.

Do Prahy však spis ještě nedorazil a podle mluvčí soudu verdikt určitě nepadne tento týden.  Soudce Tomáš Kubovec, který Janouškovu kauzu od počátku řeší, má tento týden nařízeno hlavní líčení v jiné věci. Navíc si chce důkladně prostudovat lékařské zprávy z věznice. Trestní řád umožňuje, aby si ke zkoumání zdravotního stavu obžalovaného či odsouzeného případně přizval znalecký ústav.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta Dnes zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání. 

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Dostal za to pravomocný trest 4,5 roku vězení.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK