ČT: Janoušek by se mohl vyhnout dalšímu pobytu ve vězení

Známý pražský lobbista Roman Janoušek by se mohl vyhnout dalšímu pobytu za mřížemi. Česká televize zjistila, že soud sice zamítl jeho žádost o další odklad nástupu do vězení, ovšem v rozhodnutí zároveň uvedl, že by vzhledem k jeho zdravotnímu stavu spíše připadalo v úvahu upuštění od zbytku trestu.

Janoušek známý svými vazbami na politiky byl odsouzen za to, že v březnu 2012 srazil ženu autem a ujel. Dostal trest čtyři a půl roku. Ve vězení však strávil ani ne půldruhého roku. Trest mu byl přerušen na jaře 2016 kvůli špatnému zdravotním stavu.

Pobyt na svobodě měl lobbistovi skončit za týden, kdy se měl do věznice vrátit. Teď je ale možné, že se tak vůbec nemusí stát.

„Pokud byl odsouzenému Romanu Janouškovi výkon trestu odnětí svobody přerušen již celkově na dobu jednoho a tři čtvrtě roku, během které nedošlo ke zlepšení jeho zdravotního stavu natolik, aby byl schopen výkonu trestu, není podle názoru soudu namístě rozhodovat o dalším přerušení výkonu trestu odnětí svobody,“ píše se v rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který řešil Janouškovu žádost o další přerušení trestu. ČT měla možnost do dokumentu nahlédnout.

Verdikt však rovněž neočekává, že se Janouškovo zdraví zlepší do té míry, aby byl způsobilý zbytek trestu odsedět. „Soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen.“

Vzápětí soud v řeči paragrafů uvádí, že zdravotní potíže Romana Janouška jsou takového rázu, že nemají být řešeny odkladem nástupu do vězení, ale spíše upuštěním od zbytku trestu. 

Jaký teď bude další postup není zřejmé. Advokát Romana Janouška Lukáš Trojan se totiž odmítl vyjádřit. Definitivně však bude muset znovu rozhodovat soud.