Janoušek nechce za mříže, soud žádá o delší přerušení trestu

Lobbista Roman Janoušek nakonec opravdu žádá krajský soud v Brně, aby mu kvůli zdravotním důvodům prodloužil přerušení trestu. Mluvčí soudu už minulý týden avizovala zhoršení Janouškova stavu, později ale informaci dementovala. Teď má Janoušek výkon trestu přerušený do 25. listopadu, o jeho žádosti by měl soud rozhodnout do 14 dní.

„Pan Janoušek požaduje prodloužení přerušení trestu o další rok ze zdravotních důvodů. Žádost jsme obdrželi dva týdny zpátky. Předpokládá se rozhodnutí do dvou týdnů,“ uvedla mluvčí krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Roman Janoušek si má za mřížemi odpykat trest 4,5 roku odnětí svobody za to, že srazil autem ženu a od nehody ujel. Výkon trestu má ale už podruhé přerušený ze zdravotních důvodů. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, poté krajský soud. Janoušek si dlouhodobě stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. 

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát ještě o rok a půl zpřísnil. Lobbistovi navíc uložit sedmiletý zákaz řízení.

V říjnu 2016 soud odmítl návrh pravomocně odsouzeného Janouška na obnovu jeho trestního řízení. Janouškův advokát Lukáš Trojan tehdy sice tvrdil, že po dvou letech od pravomocného rozsudku má k dispozici nové skutečnosti, které v době projednávání nebyly známy, to však soud neobměkčilo.