Janoušek by měl na konci měsíce opět nastoupit do vězení

Lobbista Roman Janoušek má 25. listopadu opět nastoupit do vězení, kde si má odpykat trest 4,5 roku odnětí svobody za to, že srazil autem ženu a od nehody ujel. Výkon trestu má ale už podruhé přerušený ze zdravotních důvodů.

Mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová v pátek pro ČT původně uvedla, že soud dostal informaci o zhoršení Janouškova zdravotního stavu. To by mohlo signalizovat, že hodlá znovu žádat o přerušení trestu.

Později však mluvčí svou původní informaci dementovala s tím, že zaměnila spisovou značku. Zprávu o zhoršení zdravotního stavu Romana Janouška tedy není možné v tuto chvíli ověřit.

Advokát Lukáš Trojan ČT ve středu potvrdil, že Janouška stále zastupuje, nicméně nemůže k případu sdělovat žádné informace.

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

V říjnu soud odmítl návrh pravomocně odsouzeného Janouška na obnovu jeho trestního řízení. Janouškův advokát Lukáš Trojan tehdy sice tvrdil, že po dvou letech od pravomocného rozsudku má k dispozici nové skutečnosti, které v době projednávání nebyly známy, to však soud neobměkčilo.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 navíc v prosinci loňského roku obžalovalo znalce, který posuzoval Janouškovu dopravní nehodu. Muže viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku ve prospěch lobbisty.