Lékařské posudky Janouškovi nepomohly. Soud je odmítl, nový proces nebude

UDÁLOSTI: Soud zamítl obnovu Janouškova procesu (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud odmítl návrh pravomocně odsouzeného lobbisty Romana Janouška na obnovu jeho trestního řízení. Janouškův advokát Lukáš Trojan sice tvrdil, že po dvou letech od pravomocného rozsudku má k dispozici nové skutečnosti, které v době projednávání nebyly známy. To však soud neobměkčilo.

„Všechny tyto argumenty vlastně souvisí více či méně s jeho zdravotním stavem a schopností vnímat nehodový děj tak, jak probíhal,“ řekl Trojan České televizi. U soudu se odsouzený lobbista bude snažit prokázat, že jeho chování při nehodě ovlivnil hematom v hlavě.

Soud však neshledal důvody k obnově a Janouškův návrh zamítl. Ano obnovenému řízení by přitom neznamenalo, že by byl Janoušek automaticky osvobozen, soud by jen musel nové důkazy projednat.

Zdravotní problémy Janouška provází dlouhodobě

Ze zdravotních důvodů má Janoušek od června na půl roku přerušený trest odnětí svobody. Podle informací médií se lobbista v únoru podrobil další operaci a od března už měl kvůli tomu přerušen trest na dva měsíce. Na zdravotní komplikace si Janoušek stěžoval už před rozsudkem.

Janoušek se snažil odsuzující verdikt zvrátit posudky z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Měly dokázat, že v době nehody měl na mozku hematom, který mohl ovlivnit jeho rozpoznávací schopnosti. Zároveň byl podle lékařů závislý na alkoholu, což v kombinaci s hematomem mohlo způsobit, že při nehodě špatně viděl. V obnoveném řízení chtěl blíže zjistit, jak tyto faktory mohly jeho jednání při nehodě ovlivnit. Podle rozhodnutí soudu však není důvod proces obnovovat.

Události ČT: Janoušek znovu zkouší obnovu procesu (zdroj: ČT24)

„Hodila mi šipku na kapotu“

Případ sahá do března roku 2012, kdy opilý Janoušek naboural v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na semaforu na červenou, žena ho dohonila, postavila se před jeho vozidlo a chtěla s ním situaci vyřešit. Janoušek proti ní dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu srazil a ujel. Zanedlouho ho dopadli policisté.

Žena utrpěla otok mozku, zlomeniny žeber a kotníku. Pokud by jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, hrozila jí smrt. V nemocnici byla zhruba měsíc a půl. Lobbista jí později zaplatil odškodné ve výši devět set tisíc korun.

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

Podle nového rozhodnutí soudu není důvod proces obnovovat, protože se neobjevily nové skutečnosti či důkazy, na jejichž základě by soud mohl rozhodnout jinak. Nové posudky totiž byly do značné míry podobné těm, které se u soudu probíraly dříve, nebo se zabývaly spíše teoretickými možnostmi.

Soud nesouhlasil ani s tím, že by Janoušek při nehodě špatně viděl. „To musíme zcela striktně odmítnout. Odsouzený při té události zcela vědomě reagoval. To bylo to popojíždění autem, takže poškozenou musel vidět,“ uvedl předseda senátu Tomáš Kubovec. Připomněl také známý telefonát Janouška manželce, kdy jí krátce po nehodě říká, že mu „baba hodila šipku na kapotu“.