Janoušek se bude muset vrátit do vězení. Státní zástupce uspěl se stížností proti přerušení trestu

Události: Roman Janoušek bude muset zpět do vězení (zdroj: ČT24)

Státní zástupce uspěl se stížností proti přerušení trestu lobbisty Romana Janouška. ČT se seznámila s usnesením, ze kterého vyplývá, že Vrchní soud v Olomouci rozhodl o návratu odsouzeného Janouška do vězení. Jeho zdravotní stav podle dokumentu nebrání tomu, aby mohl pobývat ve výkonu trestu.

Olomoucký vrchní soud ve svém usnesení mimo jiné zmínil, že soukromé aktivity Romana Janouška nenasvědčují tomu, že by jeho zdravotní stav byl život ohrožující. Vyhotovení písemného rozhodnutí potvrdil bez dalších podrobností mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

„Rozhodnutí je vyhotoveno v písemné podobě a bylo zasláno všem stranám,“ odpověděl na dotaz ČT. O rozhodnutí může soud podávat informace až poté, co ho obdrží všechny zúčastněné strany.

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil lobbistovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti tomu podal státní zástupce stížnost, které nyní vrchní soud vyhověl. Rozhodnutí formou usnesení, kterým změnil rozsudek krajského soudu, vydal na neveřejném zasedání na konci června, vyplývá z databáze InfoSoud.

Trest 4,5 roku

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že v roce 2012 autem srazil ženu a od nehody ujel. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Výkon trestu mu soudy na jeho žádost ze zdravotních důvodů opakovaně přerušily. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.