Janouškův trest za mřížemi platí, lobbista se žádostí o prominutí zbytku trestu neuspěl

Roman Janoušek se bude muset vrátit do vězení. Vrchní soud odmítl jeho žádost o prominutí zbytku trestu 4,5 roku vězení, který má v současnosti přerušen, vyplývá z databáze Infosoud. Janoušek byl odsouzen za dopravní nehodu, v žádosti o prominutí argumentoval svým špatným zdravotním stavem.

Roman Janoušek zatím strávil za mřížemi rok a čtvrt ze 4,5 roku, na které byl odsouzen. Od roku 2016 je ale na svobodě, soud mu trest přerušil kvůli komplikacím po operaci hlavy. Přerušení je ale jen dočasné, do vězení se tedy bude muset zase vrátit.

O úplné upuštění od výkonu trestu žádal Janoušek nejprve Městský soud v Praze, když neuspěl, obrátil se se stížností k vrchnímu soudu. Vrchní soud rozhodl v úterý v neveřejném zasedání. Janouškův právník Lukáš Trojan uvedl, že o rozhodnutí zatím nemá žádné informace.

Podle soudních znalců trpí Janoušek nevyléčitelnou nemocí, čím ve své žádosti argumentoval. Podle městského soudu však však nelze vývoj zdravotního stavu odsouzeného předvídat s dostatečnou mírou spolehlivosti. Podle soudce stále existuje možnost, že by Janoušek mohl ve výkonu trestu odnětí svobody pokračovat, „byť za výrazně ztížených podmínek“.

Ve vězení skončil lobbista, který býval považován za vlivného pražského hráče, kvůli incidentu z roku 2012. Tehdy srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.