Janoušek čas na svobodě využil k znovuzískání vlivu a kontroly nad stamilionovým majetkem

Reportéři ČT: Vzkříšení Romana Janouška (zdroj: ČT24)

Známý lobbista Roman Janoušek, odsouzený na čtyři a půl roku do vězení, je už přes tři roky na svobodě. Přesvědčil soud, že je vážně nemocný, a ten ho poté dočasně propustil. Za tu dobu s ním spojovaná firma Omling získala majetek v hodnotě několika stovek milionů korun. Kauze se věnoval pořad Reportéři ČT. Natáčela Jana Neumannová a Adéla Paclíková.

Roman Janoušek oficiálně vlastní jen několik bytů. Majetek, který ovládají firmy, k nimž má lobbista blízko, však hospodaří se stovkami milionů. 

Podle redaktora magazínu Reportér Jiřího Štického se ke svým aktivitám Janoušek nechce přihlašovat dlouhodobě. „Takovým vodítkem, proč asi nechce, je to, že byly několikrát zveřejněny nahrávky, jak dokáže lobbovat a jakým způsobem dokáže ovlivňovat veřejné činitele,“ domnívá se Štický. 

Po stopách Romana Janouška, který je nyní na svobodě, se vydali Reportéři ČT. Vypravili se do Špindlerova Mlýna. Turistické letovisko bývá označováno za Janouškovo druhé útočiště. Podle místních ve městě lobbista vlastní některé nemovitosti – včetně hotelu Stoh.  

Společnost Omling

Reportéři ČT zjistili, že vlastníkem hotelu Stoh je firma Sagnell Business. Ta je přitom zaregistrovaná na Kypru, kde se registruje mnoho firem, které skrývají vlastníka. 

„Jejím majitelem je společnost Omling. Pak se dokážeme dopídit, kdo je správcem té společnosti. Přesně vlastníka nedohledáme, to je pro nás skryto,“ říká Ladislav Tyll z Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE).  

„Omling je dlouhodobě majoritním akcionářem ve firmách, které vlastní v Česku aktivity, které jsou právě spojované s panem Janouškem,“ dodal Štický. 

Podle Štického je správkyní majetku Romana Janouška Gabriela Lachoutová. Jedná se o privátní bankéřku, která spravuje majetek mnoha lidem. Kdo je skutečným majitelem firmy Omling, však Lachoutová Reportérům ČT sdělit nechtěla.  

Poté, co se Roman Janoušek v březnu 2016 dostal kvůli zhoršenému zdraví z vězení, začala firma Omling získávat ke svému stávajícímu majetku celou řadu dalších nemovitostí – například právě hotel Stoh. 

„To, co je vidět z veřejně přístupných zdrojů, je docela zajímavé, protože firma Sagnell pod sebe postupně fúzí získala pět dalších společností,“ upozornil děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE Ladislav Mejzlík.

„Mně se celá tato transakce jeví jako takový předvánoční úklid. Chcete to mít jednodušší, pod kontrolou a v jedné společnosti. Abyste měli volnost, jak s tím budete dále nakládat,“ dodal Mejzlík. 

Řada pražských nemovitostí

Ve Špindlerově Mlýně vlastní firma Omling kromě hotelu Stoh i penzion Miluška, hotel Styl, pozemky i několik luxusních bytů. Mimo to má také řadu nemovitostí v Praze.

Mezi ně patří například dům na Malostranském náměstí, který koupila dceřiná společnost firmy Omling za 116 milionů korun. Stejná firma pak koupila také luxusní byty ve V Toweru na Pankráci.

Některé nemovitosti v Praze, které dnes firma Omling vlastní, patřily přímo Romanu Janouškovi. Důležité je to proto, že jde o konkrétní případy, kdy se v kupních smlouvách objevuje přímo jméno Romana Janouška.

Lobbista koupil například byt od Prahy 6, který následně převedl na dceřinou firmu společnosti Omling. Janoušek přitom získal půdní prostor na byt ještě v době, kdy byl starostou Prahy 6 Pavel Bém. Ten se k záležitosti redakci Reportérů ČT vyjádřit nechtěl. 

Podmínky, za kterých Janoušek byt firmě prodal, přitom podle realitního odborníka Tomáše Kučery nejsou úplně standardní. „Ta smlouva vypadá, jako když by to někdo převáděl sám sobě, nebo někomu v rodině, nebo někomu příbuznému, protože se tam vůbec nekryje, nedává pozor na to, co se stane, když se ta nemovitost nepřepíše na katastru, nebo když nedorazí peníze. Nejsou tam žádné záruky. Z té smlouvy jednoznačně vyplývá, že ten někdo té druhé straně velmi důvěřoval,“ podotkl Kučera. 

Podle smlouvy, kterou mají Reportéři ČT k dispozici, je možné usoudit, že Roman Janoušek je s firmou Omling úzce propojený. Hodnota dané společnosti přitom podle Mejzlíka dosahuje tři čtvrtě miliardy korun.  

Kromě popsaného majetku vlastnila firma Omling podle výroční zprávy z roku 2017 podíly i v dalších společnostech. Poté, co lobbista Janoušek opustil vězení, získaly s ním spojované firmy podíl hotelu Čechie a Paláce Fénix – dříve Blaník.

Reportéři se ptali předsedy představenstva firmy Palác Fénix Luďka Vinše, zda může potvrdit, že je Roman Janoušek jejím spolumajitelem. „Nemohu, protože není,“ vzkázal Vinš přes SMS. Před třemi lety ale spoluvlastnictví Romana Janouška potvrdil Českému rozhlasu.

O Janouškovy finance se dříve zajímalo Švýcarsko

Není to ovšem poprvé, co majetek Romana Janouška vzbudil některé otázky. O jeho finance se před deseti lety zajímala také švýcarská prokuratura. Tehdy tamní banka ohlásila, že na účtech, k nimž měl práva Roman Janoušek, je podezřele velké množství peněz s nejasným původem.

„Švýcarská strana zajistila panu Janouškovi 200 milionů korun v přepočtu na dvou bankovních účtech ve Švýcarsku,“ řekla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci s tím, že Janoušek nebyl na žádost schopný objasnit původ těchto peněz.   

Švýcaři tehdy požádali českou stranu o pomoc. Tu vyřizovalo vrchní státní zastupitelství v Praze, jehož náměstkem byl v té době Libor Grygárek, který měl podle obžaloby zjistit, zda peníze na Janouškových švýcarských kontech nepochází z trestné činnosti.

To ale Grygárek neudělal a později byl za to souzen. „Nekonání pana Grygárka vyústilo v navrácení téměř dvou set milionů korun v přepočtu zpět na účet pana Janouška do volné dispozice,“ uvedla Puci. 

Grygárek, kterého zatím soud nepravomocně osvobodil, se nyní  k záležitosti vyjádřit nechtěl. Podle rozhodnutí se nepodařilo prokázat, že by se s Janouškem znali už v době, kdy žádost o pomoc ze Švýcarska přišla. Později byl ale jejich vztah těsný. Proti osvobození Libora Grygárka se státní zástupce odvolal. Podle advokátky Anny Dolejské je možné, že jeho stíhání bude pokračovat. 

Někdejší „druhý vládce Prahy“

Lobbista Roman Janoušek býval v minulosti – vedle někdejšího primátora Pavla Béma –  označovaný za druhého vládce Prahy. S Bémem se přitom seznámil právě v paláci Blaník.  

„Role Romana Janouška byla během primátorování Pavla Béma absolutní, jak ukazují i samozřejmě velmi známé odposlechy. On opravdu rozhodoval prakticky o všem,“ domnívá se novinář Pavel P. Novotný z magazínu Forbes. 

Nakonec ale přišel zlom a dopravní nehoda. Lobbista dostal trest za úmyslné sražení ženy, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Už tehdy Janoušek přitom tvrdil, že má zdravotní problémy. O tom se mu podařilo přesvědčit i soud a z cely byl propuštěn na svobodu zhruba po roce a čtvrt. Lobbista navíc usiluje o to, aby mu byl zbytek trestu odpuštěn úplně. To ale justice odmítá.  

„Pan Janoušek doložil, že není schopen se pohybovat bez doprovodu druhé osoby. Soud nechal pana Janouška sledovat a byl opakovaně viděn ve Žlutých lázních na kulturních akcích sám bez doprovodu jakékoliv osoby,“ popsala Markéta Puci. „Rovněž se pohyboval v galerii v centru Prahy, a dokonce koncem července se nechal řidičem odvézt za Prahu a sám bez doprovodu jakékoliv osoby jezdil na kole,“ dodala. 

„Soud by v tuto chvíli měl přistoupit k rozhodnutí o tom, že pan Janoušek bude pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody tak, jak mu byl uložený, shledá-li, že nebyly naplněné podmínky pro upuštění od dalšího výkonu trestu nebo pro přerušení,“ domnívá se advokátka Anna Dolejská.

Roman Janoušek se pro Reportéry ČT vyjádřit nechtěl. Jeho právník žádost o rozhovor odmítl.