Janoušek je na čas venku z vězení – pustili ho kvůli operaci

Pražský lobbista Roman Janoušek kvůli operaci dočasně opustil zdi věznice v Brně-Bohunicích. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Trest Janouškovi přerušil ředitel věznice Dušan Gáč poté, co lobbista neuspěl se žádostí o přerušení u soudu. Za to, že pod vlivem alkoholu autem srazil a vážně zranil ženu, si odpykává čtyři a půl roku vězení.

„Pan ředitel odsouzenému přerušil ze zdravotních důvodů na nezbytně dlouhou dobu výkon trestu,“ citují Lidovky mluvčí bohunického arestu Danu Krejčířovou. Ředitel má možnost přerušit trest ze zdravotních důvodů maximálně na 30 dní, jak dlouho propustka potrvá v případě Janouška, ale nechtěla Krejčířová upřesnit. Bude prý záležet na vývoji jeho zdravotního stavu.

Janoušek se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy. O přerušení trestu kvůli zdraví žádal třikrát neúspěšně u soudu, naposledy zhruba v polovině února. Brněnský krajský soud tehdy žádost zamítl po zhodnocení Janouškovy zdravotní dokumentace a na základě vyjádření vězeňských lékařů, že jsou schopni vězněnému lobbistovi poskytnout péči, kterou potřebuje.

Vězeňské nemocnici chybí potřebné vybavení

Součástí bohunické věznice je i nemocnice. Podle Lidovek ale komise vězeňské služby navrhovala soudu přerušit výkon trestu, protože služba nedisponuje vybavením a pracovištěm nutným pro operaci.

Opilý lobbista srazil v roce 2012 v Praze řidičku, když s ním chtěla řešit jejich dopravní nehodu, a z místa ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest zpřísnil na 4,5 roku. Do vězení nastoupil Janoušek v listopadu 2014. Proti verdiktu podal ústavní stížnost. Ústavní soud o ní dosud nerozhodl, řekla jeho mluvčí Miroslava Sedláčková.