Jak rozhodl o snížené valorizaci penzí, oznámí Ústavní soud 24. ledna

Rozhodnutí ohledně loňského snížení mimořádné valorizace penzí oznámí Ústavní soud ve středu 24. ledna. Nález vyhlásí ovšem jiný soudce zpravodaj, než byl u ústního jednání o opozičním návrhu na zrušení části zákona – Jana Svatoně nahradil Vojtěch Šimíček. Výměna soudce zpravodaje naznačuje, že se ten původní neshodl s většinou ostatních soudců na řešení.

Mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi uvedla, že soud nález k valorizaci důchodů vyhlásí veřejně ve středu 24. ledna v jednu hodinu odpoledne. Z vyhlášení umožní přímý přenos. Že nebude nález jednomyslný, naznačila výměna soudce zpravodaje. Rozhodnutí nevyhlásí Jan Svatoň, což pravděpodobně znamená, že patří k menšině ústavních soudců, kteří zastávají jiné stanovisko, než jaké v nálezu bude.

Návrh k Ústavnímu soudu podali poslanci ANO poté, co parlamentem prošla novela o důchodovém pojištění, jíž se změnila loňská mimořádná valorizace důchodů. Místo růstu o jedenáct procent, jak vyplývalo z původního znění zákona, dostali penzisté přidáno o 2,3 procenta a k tomu ještě o 400 korun. V průměru tedy stouply penze místo 1770 o 760 korun.

Poslanci ANO si stěžovali jednak kvůli tomu, že považují novelu schválenou v únoru za retroaktivní a narušila podle nich legitimní očekávání důchodců, jednak kvůli způsobu schvalování. Sněmovna ji projednala zrychleně ve stavu legislativní nouze, což vláda zdůvodnila rizikem hospodářských škod. Zástupci kabinetu a koaličních stran dávají najevo, že považují vše za ústavně konformní.

Ústavní soud nařídil veřejné jednání, které se uskutečnilo 10. ledna. Jako svědky předvolali soudci ministry financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), také si vyžádali stanovisko od Národní rozpočtové rady, odborného pracoviště CERGE-EI, České národní banky a Českého statistického úřadu.

Dotazy soudců směřovaly nejčastěji k tomu, jaké informace a podklady o očekávané inflaci měla vláda od odborníků k dispozici během roku 2022 a zda tedy s předstihem věděla o nutnosti mimořádné valorizace penzí.