Izraelští studenti v Česku dostávají povolávací rozkazy. Univerzity jim nabízejí podporu

Studenti českých vysokých škol z Izraele začali dostávat povolávací rozkazy. České televizi to potvrdila Univerzita Karlova a také Univerzita Palackého v Olomouci. Týká se to především lékařských fakult, kde studuje nejvíce Izraelců. Ti v nejbližších dnech odcestují bojovat do své země proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás.

Medicínu na Univerzitě Karlově studuje také Yotam Itzhaki z Izraele. On sám povolávací rozkaz nedostal, protože je epileptik. Řada jeho přátel už ale odcestovala. „Mám také spolužáky, kteří sice nedostali povolávací rozkaz, ale vzhledem k tomu, že studujeme medicínu, rozhodli se vrátit a pomáhat v nemocnicích, které jsou přetížené,“ popisuje mladý muž.

Třetí lékařskou fakultu Univerzity Karlovy navštěvuje necelá stovka Izraelců, povolávací rozkaz z nich doposud obdržela dvacítka. „To číslo se neustále mění, záleží na kapacitě letadel nebo na tom, jak dlouho mají od ukončení vojenské služby,“ vysvětluje David Marx, proděkan pro studium a výuku třetí LF UK.

Povolávací rozkazy obdrželi i Izraelci z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Se studenty jsme v kontaktu, situaci podrobně monitorujeme a v rámci studijních předpisů se jim snažíme vycházet vstříc,“ popisuje mluvčí fakulty Veronika Ležatková. Také pět izraelských studentů Univerzity Palackého v Olomouci se chystá odcestovat do své země.

Psychologická podpora nebo nonstop telefon

Řada vysokých škol také vydala prohlášení, ve kterém vyjadřuje podporu a nabízí pomoc izraelským studentům. „V případě jejich povolání do vojenské služby fakulta umožní formou individuálních studijních plánů náhradu zameškané výuky,“ uvádí děkan třetí LF UK Petr Widimský. Kromě podpory ve studijních záležitostech zajišťují školy také psychologickou pomoc prostřednictvím poradenských center nebo nonstop telefonní linky.