Hygienická pravidla pro školy se změní, budou třeba muset hlídat kvalitu vzduchu ve třídách

Události: Hygienická pravidla pro školy (zdroj: ČT24)

Nově navržená pravidla pro školní budovy by měla pro budoucí stavby platit od října. Upravená vyhláška zavádí mimo jiné povinnost měření kvality vzduchu ve třídách, mění požadavky na osvětlení a dává více prostoru pro rozhodování o podobě a chodu školy zřizovatelům a ředitelům škol. Pro stávající školy se připravuje další úprava, podle níž budou muset sledovat koncentraci oxidu uhličitého ve výukových prostorech. S jejím zavedením se počítá v horizontu let.

„Snažíme se právní předpisy odplevelit od duplicit. Cílem je ponížení direktivního přístupu státu, aby zřizovatel měl flexibilní možnosti přizpůsobitelné konkrétnímu prostředí,“ upřesnil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Termín účinnosti bude podle něj záležet na rychlosti legislativního procesu. Do připomínkového řízení ministerstvo vyhlášku předložilo v pátek.

Cílem připravené úpravy je podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mimo jiné reflektovat nové způsoby výuky a odstranit zastaralá ustanovení. „Nová vyhláška přináší hlavní změnu v tom, že není příliš striktní, co se týká třeba předpisů na počty zařizovacích předmětů nebo metry čtvereční pro jednoho žáka. (…) Od toho se upouští a pravomoc se převádí na zřizovatele a provozovatele,“ řekla hygienička.

V nové hygienické vyhlášce tak například nebude pevně daný počet metrů podlahové plochy na počet dětí, povinnost oploceného pozemku mateřské školy, nezbytnost umyvadla v každé třídě nebo pevně stanovený počet toalet. Naopak upravená vyhláška pro nové školní budovy zavádí povinné sledování kvality vzduchu v učebnách a upravuje požadavky na osvětlení ve třídách.

V budoucnu se bude koncentrace oxidu uhličitého hlídat i ve stávajících školních budovách, upravovat to bude novelizace jiného předpisu k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Podle Fošuma se nyní řeší časový harmonogram, kdy bude povinnost zavedena. Počítá se s tím, že se bude zavádět postupně po dobu několika let.

„Cílem je zajistit měření koncentrace oxidu uhličitého i ve stávajících podmínkách. Je tu několik možností. Může se jednat o mobilní měřicí zařízení. V případě těch nově zřizovaných objektů se bavíme o kontinuálním měření, které bude součástí té pobytové místnosti,“ řekl.

Důraz, který hygienici kladou na správnou cirkulaci vzduchu ve třídách, souvisí podle Fošuma i s nedávnou epidemií covidu-19. Tehdy bylo větrání jedním z doporučení, jak zabránit šíření viru mezi žáky. Svrčinová zdůraznila i vliv vyšších koncentrací oxidu uhličitého ve vzduchu na schopnost soustředění.

Novelu vyhlášky připravuje ministerstvo zdravotnictví spolu s resortem školství a ministerstvem práce a sociálních věcí. Současné hygienické normy jsou podle některých odborníků a politiků zastaralé, upravené hygienické požadavky by měly odstranit přehnané limity na školní prostory. Podle poslankyně Renáty Zajíčkové (ODS) by se tak vyšlo vstříc rozdílům mezi školou se čtyřiceti a patnácti sty žáky. Koaliční politici očekávají také snížení nákladů na stavbu. Naopak opoziční ANO s návrhem nesouhlasí.