Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.

Kvůli zvednutým hladinám řek platí pro několik regionů ve Středočeském, Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji zatím do odvolání výstraha meteorologů na povodňovou pohotovost či bdělost. Meteorologové varují před druhým stupněm povodňové aktivity v okresech Poděbrady a Pardubice.

V Ústeckém kraji hladina Labe během dne nadále stoupala. V Děčíně se zvýšila na druhý stupeň povodňové aktivity. Městská policie uzavřela průjezd a parkoviště pod Tyršovým mostem. Z důvodu vysoké hladiny přesunuli pořadatelé akci v Děčíně nazvanou Otužilý Valentýn z 18. února na 10. března.

Zavřena je od minulého týdne cesta do Dolního Žlebu a Labská stezka pro cyklisty je na několika místech v Ústeckém kraji zaplavena – konkrétně v Ústí nad Labem u zdymadel, v Dolním Žlebu, Velkých Žernosekách na Litoměřicku a na dalších místech. Žádná mimořádná opatření města v regionu zatím nepřijímají. Okolí řeky kontrolují strážníci.

V Ústí nad Labem stoupla hladina v úterý těsně pod hranici pro dosažení druhého povodňového stupně. Žádná dopravní omezení v krajském městě neplatí. Obdobně je to v Litoměřicích, kde je řeka také na prvním povodňovém stupni.

Ve středních Čechách platil v úterý po půl osmé večer na dvou místech druhý povodňový stupeň, a to na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku a na Nymbursku na Cidlině v Sánech. Druhého stupně dosáhly hladiny Labe a Cidliny v noci na úterý.

Bdělost, tedy první povodňový stupeň, byla v regionu na třech místech –⁠⁠⁠⁠⁠ na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku, na Labi v Mělníce a na Mrlině ve Vestci. Kvůli Jizeře rozlité po dešti uzavřeli strážníci v pondělí v Mladé Boleslavi znovu silnici u zahrádek v části Podlázky a lávku přes rozvodněnou Klenici u Olympie.

V Pardubickém kraji stále zůstává hladina Labe vyšší, než je obvyklé. V Němčicích je od 11. února na druhém povodňovém stupni. Podle meteorologů však již na rozdíl od míst dále po proudu více nestoupne.

Nejnižší první povodňový stupeň je na Labi v Přelouči a může se ještě zvýšit. Podle meteorologů lze očekávat kvůli dotoku přechodně vzestup hladiny na středním a dolním toku. Kvůli záplavám je uzavřena silnice mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem na hranicích Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Dlouhodobá předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Vzedmuté hladiny řek v Královéhradeckém kraji v úterý pokračovaly v poklesu. První povodňové stupně před osmou večer zůstávaly na čtyřech místech, v pondělí odpoledne to bylo čtrnáct. Stupeň bdělost platil v úterý večer na Metuji v Krčíně, na Úpě ve Zlíči a na Cidlině v Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou. „Vodní stavy na tocích budou na pozvolném poklesu,“ komentoval další očekávaný vývoj dispečink Povodí Labe.

Kvůli zvýšené hladině Orlice zůstává uzavřená zaplavená silnice II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči ji mohou minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí. Řeky v kraji však zatím žádné větší škody nezpůsobily.

V Olomouckém kraji večer hladina řeky Moravy stoupla na druhý stupeň povodňové aktivity, a to v Olomouci – Nových Sadech.

V Moravičanech na Šumpersku platí první stupeň povodňové aktivity, voda v Moravě tam už opadá. Stupeň bdělosti v pondělí platil i na říčce Krupé v Habarticích, kde hladina v noci na úterý klesla pod úroveň prvního stupně. Hladiny toků v kraji odvodňující Jeseníky zvedl déšť a tání již v neděli.

Kvůli vylití řeky Moravy byla na Šumpersku v pondělí ráno uzavřena vozovka v úseku Zábřeh–Lesnice, v úterý už je v provozu. Uzavřena zůstává silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi, která je neprůjezdná od konce minulého týdne. Až do odvolání je kvůli vzedmuté hladině řeky Moravy uzavřena náplavka v Olomouci. V městské části Bělidla řeka Bystřice v pondělí zaplavila cyklostezku.

V Moravskoslezském kraji na první stupeň stoupla hladina Moravice v Kužberku.