Epidemie covidu znovu zrychlila, reprodukční číslo se vrátilo na hodnotu jedna

Ve středu odhalily laboratoře v Česku 247 potvrzených případů covidu, o čtyřicet více než před týdnem. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného se po čtyřech dnech vrátilo na hodnotu jedna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Odborníci očekávají, že s nadcházejícím návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol epidemie sílit bude.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by při vysoce rizikovém scénáři vývoje mohlo být v nemocnicích kvůli covidu v druhé polovině září kolem pěti set lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče. Ve středu jich v nemocnicích leželo sedmašedesát, o dva více než o den dříve. V těžkém stavu bylo čtrnáct pacientů, v úterý jich bylo jedenáct.

Nejhorší situace je v Praze

Reprodukční číslo je v současnosti na hodnotě jedna, předchozí dva dny počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání klesaly. Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stagnuje osm dní v řadě na hodnotě dvanáct.

Epidemická situace se liší v jednotlivých krajích. Nejhůře na tom je momentálně Praha, kde za uplynulých sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel třicet nakažených. Ve středních a jižních Čechách je incidence patnáct, v Libereckém a Karlovarském kraji dvanáct. Naopak v Olomouckém kraji připadají na sto tisíc lidí v předchozím týdnu čtyři případy koronaviru, což je nejméně v Česku.

Dominuje delta

Z kmenů koronaviru v Česku nyní dominuje nakažlivější delta. Původní variantu, která se v Česku začala objevovat loni v březnu, nahradila postupně kolem přelomu roku varianta alfa, dříve označovaná jako britská, delta se začala šířit od června.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je delta v posledních týdnech ve zhruba 95 procentech z kontrolovaných pozitivních testů a zvyšuje se zastoupení subvariant označovaných delta plus.

Laboratoře ve středu provedly zhruba šestašedesát tisíc testů, o čtrnáct tisíc méně než před týdnem. U preventivních a plošných testů, které jsou nejčastější, stoupl proti předchozí středě podíl pozitivních vzorků z 0,13 na 0,21 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,51 na 0,59 procenta. V případě diagnostické indikace, kdy jsou testovány třeba osoby vykazující příznaky, stoupl podíl pozitivních výsledků z 1,89 na 2,46 procenta.

Tempo vakcinace zvolňuje

Zdravotníci ve středu podali třiatřicet tisíc dávek vakcíny proti covidu, zhruba o třináct tisíc méně než před týdnem. Od začátku vakcinace bylo v Česku aplikováno 11,3 milionu dávek. Dokončené očkování má více než 5,6 milionu lidí.

Za poslední dva týdny přibylo šest podezření na úmrtí po očkování proti covidu, celkově jich je 109. Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti.

Lidé za uplynulých čtrnáct dní nahlásili také asi 340 podezření na jiné nežádoucí účinky, celkem jich je od začátku očkování 7864. Většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. Vyplývá to z pravidelné zprávy Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Znovu ji ústav aktualizuje až 9. září.