Dvě firmy z holdingu Agrofert dostaly dotace, které stát dříve zamítl

Stát vyplatí evropské dotace v celkové výši přes dvanáct milionů korun společnostem Fatra a Primagra ze skupiny Agrofert. Upozornil na to iRozhlas. Dříve ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo dotace proplatit v souvislosti s prověřováním střetu zájmů Andreje Babiše, v jehož svěřenských fondech Agrofert je a který byl předsedou vlády. Změnu úřad zdůvodnil tím, že firmy z Agrofertu uspěly v některých soudních sporech, v nichž se ohrazovaly proti zamítnutým dotacím.

Z firem ze skupiny Agrofert schválilo ministerstvo průmyslu a obchodu desetimilionovou dotaci firmě Primagara, která žádala o příspěvek na výměnu sušárny zrnin v Trpístech a dvouapůlmilionovou dotaci firmě Fatra, která chtěla z unijních fondů pomoc na úsporná opatření. Podle iRozhlasu již Primagara peníze dostala a dotace pro Fatru má být proplacena záhy.

V roce 2021 byly tyto projekty mezi dvaceti dotacemi, o které žádaly firmy z holdingu Agrofert a ministerstvo je zamítlo kvůli auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše. Firmy pak podaly žaloby a některé z nich u soudu uspěly. Byly mezi nimi i Primagara a Fatra.

„Proplacení řešíme pouze z toho důvodu, že je naší povinností řídit se rozsudkem soudu. Ten zrušil naše rozhodnutí o neposkytnutí dotace, a o žádosti příjemce je tedy nutné rozhodnout znovu,“ řekl rozhlasu ředitel sekce eurofondů ministerstva průmyslu a obchodu Marian Piecha. „Dle zákona musíme postupovat podle rozsudku prvostupňového soudu,“ dodal.

Ministerstvo ovšem dotace schválilo, přestože rozsudky ještě nejsou pravomocné. Zároveň jsou nyní spory u Nejvyššího správního soudu, kam ministerstvo podalo kasační stížnost, ta však nemá odkladný účinek.

„Postup ministerstva nám nepřísluší hodnotit. My vždy postupujeme v souladu se zákonem a respektujeme rozhodnutí úřadů a soudů,“ řekl k rozhodnutí úřadu mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Ministerstvo podle rozhlasu původně zvažovalo proplacení ještě třetího projektu pro jinou z firem Agrofertu, ta ale nakonec ustoupila od realizace.

Letos v lednu informoval iRozhlas o tom, že firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli Babišovu střetu zájmů. Evropská komise, jeden z hlavních orgánů EU, označila v minulosti ve svém auditu za problematické dotace pro Agrofert z doby Babišovy vlády. Podle auditorů Babiš rozhodoval o záležitostech týkajících se fondů Evropské a zároveň dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.