Deště ještě nekončí. V části Čech budou hladiny řek stoupat dál

Na severovýchodě Česka bude v pondělí večer a v úterý silně pršet. V části Zlínského a Moravskoslezského kraje spadne až 70 milimetrů srážek. Zároveň v části středních a západních Čech budou dále stoupat hladiny řek. V části Plzeňského kraje mohu dosáhnout i nejvyššího povodňového stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před silnými dešti platí od pondělního večera do úterních 9:00 pro severovýchodní část Zlínského kraje a východ Moravskoslezského kraje. Meteorologové tam očekávají úhrny srážek 40 až 70 milimetrů. Hrozí zaplavení cest vodou i jejich podemletí a sesuvy půdy, uvedl ČHMÚ. „Srážková činnost bude v úterý dopoledne slábnout,“ doplnili pracovníci ústavu.

I v ostatních regionech Česka bude místy dál pršet. Kvůli nasycení půdy vodou tak hrozí v některých oblastech růst hladin toků na povodňové stupně. Na tocích odvodňujících Šumavu a Český les a také na dolním toku Vltavy pod soutokem s Berounkou v profilu Praha-Chuchle se hladiny mohou podle ČHMÚ dostat na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity, případně na druhý stupeň. V části Plzeňského kraje hrozí i dosažení nejvyššího povodňového stupně. „Na horním toku Radbuzy stále nelze vyloučit přechodné překročení třetího stupně povodňové aktivity,“ prohlásili meteorologové.

Výstraha před stoupajícími hladinami řek platí od pondělního večera pro část Plzeňského kraje do úterního poledne. Pro část Středočeského kraje kolem Berounky a Vltavy je v platnosti až do středečního poledne.