Radbuza ve Staňkově je dál na třetím stupni. V Praze uzavřeli protipovodňová vrata na Čertovce

Události: Povodně na Plzeňsku (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť nadále zvedá hladiny řek v Česku. Situace je nejhorší na jihozápadě Čech. Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně na Radbuze ve Staňkově, druhý stupeň pak na Úhlavě ve Štěnovicích. Ve Lhotě u Plzně hladina dál stoupá, k dosažení třetího stupně jí chybí asi čtyři centimetry. V Praze se kvůli vyšší hladině Vltavy uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce. Pondělní bouřky by podle meteorologů mohl opět provázet přívalový déšť, výstraha je pro východní a jižní část republiky do úterního poledne.

Meteorologové do úterního poledne prodloužili výstrahu před povodněmi, původně platila do pondělních 20:00. „Vzhledem k vysoké nasycenosti území a očekávanému výskytu přívalových srážek může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ uvedli.

Obce v Plzeňském kraji, které o víkendu postihly záplavy a bleskové povodně, v pondělí likvidují jejich následky. Uklízejí nánosy bahna a nečistot z ulic, rozvážejí vysoušeče. Škody na veřejném majetku, tedy hlavně na silnicích, budovách, parcích, případně lávkách a mostech, se zatím odhadují na několik milionů korun. Pracovníci krajského odboru bezpečnosti a krizového řízení teď mapují škody v terénu.

Nejvíce postiženou obcí byly zhruba dvoutisícové Štěnovice nedaleko Plzně. „Problém byl hlavně v Losinském potoce (ve Štěnovicích), který se bleskově vylil a zaplavil nejbližší zahrady,“ uvedl redaktor ČT Ondřej Černý.

„Potok už je nyní v normě, nicméně pořád platí druhý stupeň povodňové aktivity pro řeku Úhlavu, do které potok ústí. Aktuální hladina je asi 240 centimetrů, což je dvacet centimetrů nad druhým stupněm,“ uvedl ráno redaktor.

Studio 6: Primátor Plzně Roman Zarzycký k povodňové situaci (zdroj: ČT24)

Kvůli zvednutým hladinám řek varovalo v neděli veřejnost i město Plzeň. Městská policie zavřela vstup na náplavku na Radbuze v centru. „Sice neprší, ale voda stoupá. Hladina Radbuzy se od neděle zvýšila o 60 centimetrů. Městská policie dál páskuje nebezpečné prostory. Bohužel už jsme narazili i na případy, kdy byly tyto pásky úmyslně strženy,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Zvýšené přítoky se v Plzeňském kraji projevují také na Berounce. V Plzni na Bílé Hoře je na druhém stupni, v Liblíně na prvním. První povodňové stupně zůstávají na Klatovsku na Ostružné v Kolinci, na Úslavě v Prádle, na Klabavě v Nové Huti a na Holoubkovském potoce v Rokycanech.

Při nočním dešti a bouřkách spadlo v povodí Berounky a Otavy místy dalších padesát milimetrů srážek, nad Brdy lokálně i šedesát milimetrů.

Studio 6: Západ Česka se potýká s deštivým počasím a lokálními záplavami (zdroj: ČT24)

Hasiči před živlem zachránili několik osob

Za sobotu a neděli zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u 266 událostí souvisejících s počasím, uvedl v pondělí krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Nejčastěji vyjížděli na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. „Několikrát jsme zachraňovali osoby. Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně. Ve Štěnovicích zasahoval letecký záchranář při vyzvednutí osoby uváznuté v zaplavené oblasti. Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků,“ vyjmenoval.

Jen čerpání vody z objektů a komunikací si o víkendu vyžádalo 147 výjezdů. Zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích a odstraňování popadaných stromů.

Záplavami, které o víkendu postihly řadu obcí, se také bude zabývat Plzeňský kraj. „Následky povodní budeme samozřejmě řešit, až to situace dovolí. Jako předseda povodňové komise a člen krizového štábu budu chtít veškeré informace o následcích povodní v obcích, které velká voda postihla,“ uvedl na svém Facebooku hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Kvůli počasí museli zasahovat i hasiči ve středních Čechách. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu. V obci Běštín na Berounsku, kde se v neděli zvedla hladina místního potoka, nadále platí třetí povodňový stupeň. „U obce Běštín pořád monitorujeme vodní tok, v současné době tam probíhá několik čerpání vody,“ řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora. Stromy ještě odstraňují například na Kladensku, vodu ze sklepa čerpají v Příbrami.

Od nedělních 19:00 do pondělních 8:00 vyjeli hasiči k 26 událostem, které souvisely s počasím. „Desetkrát jsme vyjížděli ke spadlému stromu, osmkrát jsme čerpali vodu, třikrát odstraňovali nebezpečné stavy a pětkrát monitorovali vodní toky,“ uvedli hasiči na sociální síti X.

Velká voda způsobila na veřejném majetku v Plzeňském kraji škody za několik milionů korun. Pracovníci krajského odboru bezpečnosti a krizového řízení teď mapují škody v terénu. Krizové štáby obcí s rozšířenou působností ale nehlásí velké problémy, obce situaci zvládají samy a zatím nežádaly kraj o pomoc ani o vyhlášení nouzového stavu.

Vzhledem k tomu, že situace není tak dramatická, kraj, meteorologové a Povodí Vltavy se v neděli večer dohodli, že zatím nesvolají krajskou povodňovou komisi. „Zatím odhadujeme škody na jednotky milionů. Voda se vylila hlavně do luk,“ uvedl vedoucí krajského odboru bezpečnosti a krizového řízení Radek Svoboda.

V Praze se uzavřela protipovodňová vrata

Kvůli vyšší hladině Vltavy v Praze se preventivně uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce, část náplavek na Hořejším a Rašínově nábřeží a cyklostezka mezi Zbraslaví a Vraným nad Vltavou. Přerušen byl také provoz přívozů.

Hladina Vltavy v metropoli v pondělí dosáhne prvního povodňového stupně z důvodu zvýšeného odtoku z přehrad vltavské kaskády po vydatných deštích. Vyplývá to z informací Povodí Vltavy na síti X a z tiskové zprávy magistrátu. Město současně doporučilo řidičům, aby neparkovali na náplavkách, protože při zhoršení situace budou zaparkovaná auta odtažena.

„První stupeň povodňové aktivity v Praze bude pravděpodobně dosažen během odpoledne nebo večera a prozatím očekáváme, že nebude výrazně překročen,“ uvedlo Povodí Vltavy. Podle něj byl ráno vydán pokyn také k uzavření vrat na plavebním kanále Vraňany-Hořín a při překročení povodňového stupně v pražské Chuchli bude zastavena plavba mezi pražskými Holešovicemi a Mělníkem a přes plavební komoru Modřany.

Po víkendových bouřkách s přívalovými dešti meteorologové očekávají další srážky a opětovné vzestupy hladin v pondělí odpoledne. Na Vltavě v Chuchli by se ale oproti nedělním předpovědím měl podle nich udržet nejnižší povodňový stupeň.

V Praze se podle magistrátu kvůli vývoji počasí ráno znovu sešla povodňová komise. „Počasí se vyvíjí nevyzpytatelně a do vltavské kaskády, zejména do Orlíka, přitéká velké množství vody, proto je nutné preventivně zvýšit odtok z přehrad. Tím dojde ke zvýšení hladiny Vltavy v Praze,“ sdělil magistrát.

Pomoc od státu

Obce a kraje, kterým bouřky poškodily majetek, mohou žádat stát o finanční pomoc. Ministerstvo pro místní rozvoj má na to připraveno až sto milionů korun, které je možné použít na opravy mostů, silnic, veřejného osvětlení nebo budov, informoval šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti).

Dotace z programu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách může pokrýt až sedmdesát procent nákladů. V případě vzniku rozsáhlejších škod je ministerstvo podle Bartoše připraveno pomoc navýšit nejméně o padesát milionů korun. „Chceme, aby obce a kraje měly jistotu, že když dojde k nenadálé živelní události, je ministerstvo připravené pomoci,“ sdělil. Zároveň poděkoval hasičům, policistům a zdravotníkům, kteří při událostech zasahovali.

Například v Plzeňském kraji nejsou nikde porušené silnice nebo mosty natolik, že by se po nich nemohlo jezdit. Místy se ještě mohou objevit na krajských silnicích II. a III. třídy uzavírky kvůli úklidu. Silničáři teď budou několik dnů čistit vozovky a propustky zejména v okolí Plzně a na jihu Plzeňska.

„Nejhorší byla o víkendu situace u Nezvěstic, ve Štěnovicích, Starém Plzenci, u Losiné, v Koterově a Letkově (vše na jihu Plzeňska), kde museli řidiči kvůli velké vodě jezdit po objížďkách. V ostatních okresech bylo také pár uzavírek, ale tam většinou šlo o bahno splavené z polí,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

V některých případech k poškození silnic ale došlo. Třeba v už zmíněných Štěnovicích voda vytrhala asfalt, podle Čížka jde ale o místní komunikaci, kterou spravuje obec. Opravy probíhají i na komunikacích, které jsou pod Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje (SÚS). Podle Čížka však nejsou tak zásadní, provádět se budou průběžně. Chystá se i prohlídka mostů. „Budeme zjišťovat, zda není okolí mostu podemleté nebo není něco utrženého. Vesměs by to snad mělo být dobré,“ řekl provozní ředitel SÚS Radek Šíma.

Škody na úrodě

Zemědělci zatím výrazné škody na úrodě po vydatných víkendových bouřkách nepozorují, vyplývá z informací zemědělských organizací. Agrární komora nicméně uvedla, že silné deště podmáčely některá pole s jahodami a provozovatelé samosběrů tak budou muset v řádu dnů sběr ukončit. Zemědělský svaz ani Asociace soukromého zemědělství zatím od svých členů žádné významné škody nezaznamenaly.

Silné deště mohou podle mluvčí komory Barbory Pánkové podmáčet pole, což ztěžuje zemědělcům práci s těžkou technikou a u některých sklizní lze očekávat zpoždění. „Pěstitelé ovoce, zeleniny, obilovin či olejnin se shodují, že nyní bude záležet na vývoji počasí v příštích dnech a týdnech. Vliv na objem letošní úrody či její kvalitu je zatím obtížné odhadovat,“ řekla Pánková.

Bouřky způsobily klientům pojišťoven o víkendu stovky škod za desítky milionů korun. Další škody klienti teprve nahlásí, vyplývá z prohlášení největších tuzemských pojišťoven. Celkově za květen pojišťovny evidují škody kvůli bouřkám a především kroupám již za několik set milionů korun.

Problémy na železnici

Déšť způsobil v Česku škody také na železnici. V neděli odpoledne zaplavil trať mezi Plzní a Starým Plzencem na trase do Strakonic. Sesunula se půda a na koleje spadl strom. Místo dálkových vlaků nadále jezdí mezi plzeňským hlavním nádražím a stanicí Nezvěstice autobusy.

Původně Správa železnic a České dráhy odhadovaly, že trať zprovozní v pondělí nebo úterý. V pondělí odpoledne ale odhadovaný termín zprovoznění posunuly na 20. června. Poškození bylo větší, než se původně předpokládalo, a opravy potrvají déle, sdělil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. „Svah je nestabilní, musí se nejdříve odstranit zával, pak se bude muset svah stabilizovat a zajistit,“ vysvětlil. Na místě podle něj už v pondělí pracovaly bagry a těžká technika.

Voda v neděli večer zaplavila i kolejiště v Poběžovicích na Domažlicku, zasahovali tam drážní hasiči. Provoz by se tam měl obnovit v pondělí v ranních hodinách, informovaly České dráhy.

Kvůli podmáčené trati u stanice Žalhostice nejezdí od nedělního večera vlaky také mezi Lovosicemi a Litoměřicemi v Ústeckém kraji, cestující tam vozí autobusy. Omezení zřejmě potrvá několik dní, provoz se podle aktuálního odhadu Českých drah obnoví ve čtvrtek ráno. Správa železnic na svém webu předpokládá, že trať nebude fungovat až do nedělního večera.

V polovině týdne se má začít oteplovat

Z aktuální týdenní předpovědi počasí ČHMÚ vyplývá, že od poloviny tohoto týdne už bude srážek ubývat, obloha se vyjasní a přeháňky či bouřky se objeví už jen místy a občas.

V pondělí bylo ještě oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami nebo občasným deštěm. Stejně jako v neděli hrozily silné a pomalu se pohybující lokální bouřky s přívalovými srážkami. Nejvyšší odpolední teploty byly většinou pod 20 stupni Celsia, tepleji bylo na východě země.

V úterý bude zřejmě oblačno až polojasno, na východě republiky až zataženo a místy déšť, zpočátku i vydatnější. Bouřky se už prý objeví jen výjimečně. Večer mají srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupají nejspíš na 19 až 23 stupňů. Květnové počasí s teplotami kolem dlouhodobého normálu bude pokračovat i v červnu, uvedl ČHMÚ v měsíčním výhledu.

Ve středu má panovat slunečné počasí s občasnými přeháňkami a teplotami od 23 do 27 stupňů, na západě kolem 21 stupňů. Ve čtvrtek a v pátek meteorologové očekávají polojasno až oblačno, znovu mohou dorazit lokální přeháňky. Teploty se budou zřejmě pohybovat většinou mírně přes dvacet stupňů, na jihu Moravy znovu mohou stoupnout až k 27 stupňům Celsia.

O víkendu aktuální předpověď počítá s oblačnou až polojasnou oblohou, přechodně může být i zataženo. Místy má pršet nebo se objeví bouřky. Odpolední teploty budou nejspíš od 22 do 27 stupňů.

„V následujících čtyřech týdnech se neočekává výrazné kolísaní teplot a jednotlivé týdny do konce měsíce by měly zůstat kolem dlouhodobého normálu pro tuto roční dobu,“ uvedl ČHMÚ ve výhledu počasí do konce června. Také srážky se po bohatším „přídělu“ v poslední květnové dekádě vrátí v červnu na běžné úrovně. „Srážky budou zpočátku relativně četné, ale z pohledu týdenních úhrnů zůstanou kolem normálu,“ doplnili meteorologové. Množství srážek se bude během června snižovat a také nebudou tak časté.