Záplavy na jihu Německa mají čtyři oběti. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

Nebývale rozsáhlé povodně zasáhly jih Německa (2. 6. 2024) (zdroj: Reuters)

Záplavy na jihu Německa už mají nejméně čtyři oběti. Záchranáři objevili ve sklepě domu v hornobavorském Schrobenhausenu tělo ženy, po které pátrali od neděle. Ve švábském Offingenu nadále hledají pohřešovaného hasiče. Další dvě oběti v pondělí oznámilo Bádensko-Württembersko. Řezno kvůli stoupající hladině Dunaje, která dosáhla 5,9 metru, vyhlásilo stav katastrofy. Postiženou oblast navštívil spolkový kancléř Olaf Scholz v doprovodu německé ministryně vnitra Nancy Faeserové a bavorského premiéra Markuse Södera.

V některých částech Bádenska-Württemberska se situace přes noc podle německých médií opět zhoršila. Meteorologové navíc očekávají opět silný déšť. Podle Německé meteorologické služby může v některých oblastech během několika hodin napršet až šedesát litrů na metr čtvereční, hrozí tak další záplavy.

Od neděle záchranáři hledali v hornobavorském Schrobenhausenu 43letou ženu. Svědci ji naposledy viděli ve sklepě, kam se potápěči nemohli do pondělního rána dostat. Dopoledne policie informovala, že tělo ženy ve sklepě skutečně objevila.

O víkendu při zásahu v městečku Pfaffenhofen přišel o život 42letý dobrovolný hasič, když se člun, na němž jel, v noci na neděli převrátil. Další člun s pěti hasiči se převrhnul v Offingenu, čtyřem se podařilo zachránit, pátý je pohřešovaný. Po dvaadvacetiletém muži tak záchranáři stále pátrají.

Policie v Bádensku-Württembersku pak v pondělí odpoledne nalezla ve sklepě v jednom ze zaplavených domů v Schorndorfu těla mrtvého muže a ženy. Počet obětí v Německu tak dosáhl nejméně čtyř. Stejný den hasiči v dolnobavorském Deggendorfu evakuovali výletní loď, na jejíž palubě bylo přes 140 převážně starších lidí. Plavidlo kvůli vysokému stavu hladiny na Dunaji nemohlo pokračovat v další cestě.

Scholz slíbil spolkovou pomoc

Scholz prohlásil, že zaplavené regiony se mohou spolehnout na pomoc spolkové vlády a spolkových zemí, tak jako tomu bylo v minulosti. „Už nyní zde pomáhá mnoho lidí ze spolkových organizací a armády,“ poznamenal.

Bavorský premiér Söder slíbil pomoc také ze zemského rozpočtu. „Zítra (v úterý) se naše vláda poradí, jak rychle a bez byrokratických překážek lidem pomoci,“ avizoval. Zároveň se vyslovil pro zavedení základního povinného pojištění, neboť podobným škodám bude Německo kvůli změně klimatu čelit stále častěji.

„Někde už sice voda klesá, na jiných místech je ale situace stále horší. Vydechnout si ještě nelze,“ podotkl Söder. Poznamenal, že jen v Bavorsku bojuje s vodním živlem na dvacet tisíc záchranářů a členů technických sborů.

Protržené hráze

Podle Södera nyní zhoršujícímu se vývoji čelí Řezno a také Pasov. Řezno kvůli stoupající hladině Dunaje, která přesáhla šest metrů, vyhlásilo stav katastrofy. Ještě před týdnem hladina Dunaje na vodočtu ve městě činila 2,7 metru. Při posledních velkých povodních v červnu 2013 dosáhla hladina v Řezně 6,82 metru.

Dunaj by v Řezně mohl kulminovat v úterý dopoledne. Tamní úřady mezitím varovaly obyvatele, aby v okolí řeky nevstupovali do sklepů a podzemních garáží, neboť nelze vyloučit ucpání či poškození protipovodňových ochranných prvků. „Je to životu nebezpečné,“ sdělila varovná aplikace Katwarn.

Dunaj vystoupil z břehů i v historickém centru Řezna. Přestože se počítá s kulminací, zřejmě to nepovede k uklidnění situace. Mobilní protipovodňové zábrany totiž řeka občas překonává a hasiči tak musí stále odčerpávat vodu.

„Situace je a zůstává napjatá. Dnes se už u dvou obcí v Bavorsku protrhly hráze a záchranáři tam evakuovali lidi,“ uvedl zpravodaj v Německu Pavel Polák. Podle něj bude situace napjatá i v příštích dnech, protože voda odtéká velmi pomalu. „Už teď je zřejmé, že záplavy na jihu Německa způsobily velké škody,“ dodal zpravodaj.

Události: Zpravodaj Pavel Polák o povodních v Německu (zdroj: ČT24)

Hráz na řece Paar, která z jihu teče do Dunaje, se v okrese Pfaffenhofen protrhla hned na třech místech, uvedla v ranních hodinách mluvčí okresní správy. Obyvatelé postižených městeček Baar-Ebenhausen a Manching byli vyzváni, aby okamžitě opustili přízemí svých bytů a domů a vyšli do vyšších pater. V Baar-Ebenhausenu bylo do bezpečí dopraveno až osm set osob.

Lidé na jihu Německa musejí počítat s rušením spojů na železnici a zpožděními. „Nedoporučujeme cestovat do postižených povodňových oblastí v Bavorsku a Bádensku-Württembersku a doporučujeme odložit cesty, které nejsou nezbytné,“ oznámil německý železniční dopravce Deutsche Bahn.