Den pozemního vojska Bahna se letos uskuteční bez veřejnosti, tématem bude konec druhé světové války

Letošní ročník tradičního Dne pozemního vojska Bahna 2021 se kvůli epidemické situaci uskuteční v sobotu šestadvacátého června bez veřejnosti. Pořadatelé chystají on-line vysílání, akci bude přenášet také Česká televize. Novinářům to ve středu řekli organizátoři. Námětem letošních Bahen bude konec druhé světové války v Evropě.

 I když se od tohoto týdne může venkovních akcí účastnit až dva tisíce lidí, pořadatelé se rozhodli, že přítomnost veřejnosti na akci neumožní.

Bahen se v minulých letech účastnilo až padesát tisíc zájemců a podle pořadatelů by bylo těžké rozhodnout, kteří by na akci mohli a kteří ne. Loni byla Bahna kvůli epidemii covidu-19 zrušena.

Téma konce druhé světové války bylo původně připraveno loni

Ředitel Muzea na demarkační linii František Koch novinářům řekl, že letošní Bahna předvedou námět připravený na loňský rok, kdy bylo pětasedmdesáté výročí konce druhé světové války.

Ukázka bude mít dvě části. První předvede příjezd amerických jednotek na území tehdejšího protektorátu. „Chceme připomenout část, kdy jednotky pěší divize USA vstoupili na Soumarský most u Volar a tam padl poslední americký voják při bojové akci v Evropě,“ řekl Koch. Druhá část se bude věnovat bojům u Slivice na Příbramsku.

Armáda bude podle generála Pavla Koláře prezentovat současnou bojovou techniku. K vidění budou bojová vozidla Pandur, obrněná lehká vozidla Iveco, tanky, samohybné houfnice či minové vrhače. Nasazení se dočká rovněž vrtulník. Na ukázkách se mají podílet i příslušníci aktivních záloh.

Zájemci budou moci stream sledovat přes web bahna.eu, vysílat se má asi od jedenácté hodiny do půl čtvrté odpoledne. Podle Stanislava Drábka ze správní rady Nadace pozemního vojska uvidí lidé na webu také záběry ze zákulisí a detailní ukázky některé techniky, například nové vozidlo Toyota, jehož dodávky pro armádu se připravují.