Dalších 21 nakažených na Karvinsku. Nové ohnisko se objevilo i v ubytovně na Mělnicku

Události ČT: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji přibylo dalších 66 nových případů nákazy koronavirem, nejvíce nově nakažených, celkem 21, bylo opět na Karvinsku. Nové ohnisko nemoci covid-19 se objevilo i na ubytovně v Čečelicích na Mělnicku. Nakažení lidé jsou v izolaci a do styku s místními údajně nepřišli. Jednoho dalšího nakaženého hlásí také jednotka intenzivní péče v uherskohradišťské nemocnici.

Nové přírůstky nakažených v Moravskoslezském kraji tentokrát zaznamenalo všech šest okresů regionu. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které ve čtvrtek zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle těchto dat se v regionu od začátku pandemie nakazilo už 3835 lidí.

„Dnes nárůsty, nikoliv zásadní, ve všech okresech. Situace v nemocnicích je stabilní a nemění se,“ konstatoval moravskoslezský hejtman na Twitteru. Největší přírůstky byly opět na Karvinsku a následně na Frýdecko-Místecku.

Hygienici označují situaci na Karvinsku za stabilní. Počet nových případů podle úřadů není zásadní. Do dolů OKD se po uzdravení vrátilo přes dvě stě horníků. Těžba je teď sice zastavená, doly ale vyžadují nepřetržitou péči.

Jiná čísla od hygieniků, jiná od ministerstva

Data o nákaze se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava uvádí 3490 pozitivně testovaných v regionu. Kraj ale dřív poukazoval na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Navíc data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy zahájí epidemiologické šetření.

Statistika, kterou ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zase v regionu udává kumulativně 3857 nemocných od počátku pandemie.

Grafy, které byly zveřejněny ve čtvrtek, ukazují, že v regionu oproti středě mírně ubylo hospitalizovaných, z 53 na 51. Vyplývá z nich ale také, že lidí zemřelých s koronavirem je 71, tedy o jednoho víc než ve středu, hygienici uvádějí 66 zemřelých.

Ubytovna v izolaci

Nové ohnisko koronaviru zaznamenali hygienici na ubytovně v Čečelicích na Mělnicku. Nakažení dělníci jsou v izolaci a s místními obyvateli se údajně nesetkali. V souvislosti s nákazou je v karanténě 29 lidí. Celkem je v okrese třináct případů covidu-19. 

Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové se nákazu v lokalitě podařilo hygienikům včas zachytit. „Máme to pod kontrolou,“ uvedla.

Nejvíc nakažených ve středních Čechách je na Kutnohorsku, v lokálním ohnisku v Církvici bylo ve středu 51 nakažených. Lidé v regionu musejí nosit roušky ve vnitřních prostorech, kromě toho jsou omezeny hromadné akce, zakázány jsou i návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. 

Hygienici však chtějí mimořádná opatření na Kutnohorsku zmírnit. Za uplynulých 24 hodin přibyli v souvislosti s ohniskem dva pozitivně testovaní, celkem jich je 53. Vzhledem k minimálnímu nárůstu hygienici na pátečním jednání krizového štábu Kutné Hory navrhnou zmírnění nynějších opatření, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Celkově je ve Středočeském kraji podle posledních dostupných údajů hygieniků 143 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od počátku pandemie se vyléčilo 1130 lidí, zemřelo 23 osob.

Uherskohradišťská JIP má dalšího nakaženého

Testy na covid-19 prokázaly nákazu také u dalšího zdravotníka jednotky intenzivní péče (JIP) v nemocnici v Uherském Hradišti. Celkem se tak v zařízení nakazilo deset zaměstnanců a jeden pacient. Jeden nakažený pacient je i na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, s případem na JIP to ale podle mluvčího nemocnic Zlínského kraje Egona Havrlanta nesouvisí.

„Neznamená to v tuto chvíli žádné další omezování péče. Zůstává uzavřená multioborová pooperační jednotka intenzivní péče, pooperační intenzivní péče je zajištěná nemocnicemi ve Zlíně a Kroměříži. Je také zastaven příjem pacientů na interní JIP,“ řekl Havrlant. 

Další výsledky možná už ve čtvrtek

V karanténě je aktuálně třicet zdravotníků, testům se podrobilo už sto zaměstnanců celé nemocnice. Výsledky by mohla nemocnice znát dnes či během následujících dnů. Vedení zařízení zavedlo přísnější opatření – pacienti i zdravotníci by měli nosit roušky a dodržovat hygienu. Platí i zákaz návštěv. 

Ve Zlínském kraji se od začátku pandemie nakazilo 404 lidí. Nejvíce případů zaznamenali hygienici právě na Uherskohradišťsku, a to 156. V kraji se dosud uzdravilo 366 lidí, tři nemocní zemřeli.