Dálnici D1 ve směru na Brno zablokovala nehoda tří kamionů. Celkem při haváriích za středu zemřelo nejvíc lidí od listopadu 2019

Dálnici D1 ve směru na Brno uzavřela nehoda tří kamionů na 162. kilometru u Velké Bíteše na Žďársku. Zemřel při ní jeden člověk. Na místě se utvořila asi dvacetikilometrová kolona, problémy s plynulostí provozu se vyskytly i na objízdné trase. Srážka omezovala provoz také v opačném směru, nyní je však dálnice ve směru na Prahu již plně průjezdná. Tři oběti si pak večer vyžádala nehoda na 208. kilometru D1 u Brna.

Vozidla havarovala krátce před 15:00 při dojíždění do kolony aut. Jde o úsek dálnice mezi sjezdy 153 Lhotka a 162 Velká Bíteš. Podle hasičů se v místě střetla tři nákladní vozidla, jeden člověk zemřel. Uvedli to na síti X.

Dálnice byla neprůjezdná přibližně tři hodiny. Před 18:00 byl podle policejní mluvčí Dany Čírtkové otevřený levý jízdní pruh, ale pouze pro osobní auta. Ty do částečného zprovoznění provozu stahovala policie z dálnice u Lhotky na objízdnou trasu po silnici 602 na Velkou Bíteš. Kamiony zůstávaly na dálnici.

Dálnice byla znovu zavřená před 20:00 kvůli vyprošťování. Havarovaný kamion se zatím odstranit nepodařilo, pojede tam silnější technika, uvedla policejní mluvčí.

Kvůli nehodě byl omezený také provoz ve směru na Prahu, auta místem projížděla v jednom pruhu. Nyní už mohou řidiči projet bez omezení.

Podle redaktorky ČT Blanky Poulové se u nehody utvořila asi dvacetikilometrová kolona. Problémy s průjezdností měla i zhruba osmikilometrová objízdná trasa.

Nehoda se podle Národního dopravního informačního centra stala i na 154. kilometru D1, i tam je nyní průjezdný jen jeden jízdní pruh. Kolona aut je od 147. kilometru.

Blanka Poulová hovořila o havárii na D1 u Velké Bíteše (zdroj: ČT24)

Další nehoda na D1 se pak stala před sedmou hodinou večer, dálnice je zatím kvůli odstraňování následků zavřená. Nehoda dodávky a kamionu na 208. kilometru u Brna směrem na Prahu si vyžádala tři mrtvé cizince z dodávky. Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška jela dodávka v levém pruhu a plynule přejela do pravého, kde narazila zezadu do kamionu, který jel pomalu v koloně.

Záchranáři také odvezli z místa nehody jednoho zraněného do Brna do nemocnice, aby vyloučili těžší zranění, řekla mluvčí Michaela Bothová. Podle informací policie by mělo jít o řidiče kamionu.

Řidiči mohou místo nehody objet po souběžné silnici druhé třídy. Musejí sjet z dálnice na 210. kilometru u Holubic a vrátit se je možné na Rohlence nebo na exitu 201 Brno-Slatina.

Nejvíc mrtvých od listopadu 2019

Se sedmi mrtvými při dopravních nehodách se středa stala nejtragičtějším dnem za skoro čtyři a čtvrt roku. Více lidí, osm, zemřelo naposled 11. listopadu 2019. Vyplývá to z měsíčních statistik na webu dopravní policie.

Středeční série nehod začala ranní srážkou dvou osobních aut na silnici I/50 u Kunovic na Uherskohradišťsku. Střet nepřežila řidička jednoho z aut, řidič druhého vozidla skončil se zraněním v nemocnici. Zhruba kolem 5:40 najel na železničním přejezdu u Dolní Lutyně na Karvinsku rychlík do kamionu. Strojvedoucí vlaku zemřel, zranění utrpělo dvacet cestujících. V obci Lavice na Jičínsku srazilo ráno osobní auto chodce. Jednatřicetiletý muž na místě svým zraněním podlehl.