ČT: Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Mazánek končí ve funkci

Šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek končí k poslednímu červenci ve funkci a odchází do civilu. Česká televize z několika zdrojů zjistila, že se na tom dohodl s vedením policejního prezidia. Mazánek ve funkci působil od vzniku útvaru po policejní reorganizaci v srpnu 2016.

Mluvčí NCOZ Iva Knolová nechtěla informaci o Mazánkově odchodu komentovat. „Žádnou oficiální informací k tomu nedisponuji,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

„Nevím, jestli jsou to jeho osobní důvody, nebo důsledek politických tlaků. Každopádně by to bylo špatně. Ten útvar se rodil ve velkých bolestech. Víte, jaké kolem toho byly diskuse. Jakmile se začne měnit vedení, tak to určitě není dobře a nemá to kladný dopad na práci těch detektivů,“ okomentoval čerstvou zprávu senátor za ČSSD a bývalý ministr vnitra František Bublan.

NCOZ vznikla v rámci reorganizace policie, která způsobila koaliční roztržku v předminulé vládě mezi ČSSD a hnutím ANO. Pod nový policejní útvar spadá protikorupční policie a protimafiánský útvar. Mazánek byl jediným zájemcem o novou funkci.

Mazánek má pověst zkušeného policisty

Mazánek k policii nastoupil v březnu 1985. Během 33 let trvající kariéry prošel řadou funkcí na základních útvarech převážně ve Středočeském kraji. V roce 1993 byl převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, kde se věnoval zejména vyšetřování vražd.

Poté vystřídal několik funkcí až do funkce náměstka ředitele krajského ředitelství Středočeského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování, kterou vykonával do konce roku 2015. Od začátku roku 2016 byl ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. 

Mazánek se mimo jiné podílel na vyšetřování takzvaných orlických vražd, jejichž oběti v 90. letech skončily na dně přehrady zalité louhem v sudech. V minulosti také vedl speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval takzvanými pomníčky, neobjasněnými případy vražd. Nejznámějším úspěchem tohoto týmu bylo objasnění trojnásobné vraždy v obci Klučov na Kolínsku z roku 1990. Kriminalisté pachatele dopadli po 13 letech.

V roli šéfa středočeské krajské kriminálky řídil a vedl týmy, které dopadly Viktora Kalivodu označovaného za „lesního vraha“ nebo pachatele trojnásobné vraždy v Mukařově.