Rok po policejní reorganizaci. Fungujeme úspěšně, říká šéf nové centrály

Reportáž: Detektivové píší, že na NCOZ chtějí zbytky ÚOOZ rozprášit (zdroj: ČT24)

Rok od kontroverzní policejní reorganizace začala nově vzniklá Národní centrála proti organizovanému zločinu rozplétat sto padesát nových kauz a celkem řešila víc než 361 případů. Ředitel centrály Michal Mazánek proto hodnotí dosavadní fungování svého útvaru pozitivně, a to i navzdory přetrvávajícím výhradám státních zástupců a hlasům z nitra centrály, že se chystá rozprášení posledních zbytků ÚOOZ.

NCOZ vznikla 1. srpna sloučením protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), známějšího jako protikorupční policie. Sídlo našla na pražské Zbraslavi.

Vznik střechového policejního útvaru, který špičky bezpečnostního sboru oznámily počátkem loňského léta, tehdy vyvolal bouři na tuzemské politické scéně a nebýt nedávného sporu o odchod Andreje Babiše z ministerstva financí, jednalo by se zřejmě o nejhlubší koaliční krizi během celého působení Sobotkovy vlády.

Změny budily nevoli u vrcholných představitelů tuzemské prokuratury, obávali se narušení probíhajícího vyšetřování a namítali, že s nimi strůjci přestavby (policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho tehdejší náměstek Zdeněk Laube zaštítění šéfem vnitra Milanem Chovancem) neprojednali.

Zástupce hnutí ANO a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozil kvůli reorganizaci útvarů demisí, tehdejší vicepremiér Babiš kritizoval „rozprášení“ ÚOOZ vedeného Robertem Šlachtou – a když Šlachta u policie spolu s dalšími sedmnácti členy sboru skončil, uplatnění našel ve vedení celní správy. 

Na sto padesát nových kauz

Podle aktuální policejní bilance ale reorganizace negativa nepřinesla. „Nic zásadního se skutečně nepřihodilo, že bychom přibrzdili nebo znekvalitnili trestní řízení,“ prohlásil ředitel centrály Michal Mazánek.

Útvar je funkční. Policisté v masivním formátu, tak jak to bylo avizováno, neodešli.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Centrála v letošním roce otevřela 149 nových kauz, což bylo o 30 víc než za stejnou dobu loňského roku, kdy fungoval protikorupční a protimafiánský útvar samostatně. Letos detektivové z centrály obvinili 377 lidí, což bylo o 152 víc než samostatné útvary v loňském roce. V celkovém počtu 361 řešených kauz padlo 105 obvinění.

Podle Mazánka se bude počet případů dál zvyšovat. „Struktura případů je taková, že jejich složitost a spletitost vyžaduje delší dobu rozpracování. Dílem jsou to případy, které byly rozpracovávány za existence původních útvarů, nicméně je tady poměrně velké zastoupení nových věcí,“ uvedla hlava NCOZ. 

Michal Mazánek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podstav sedmdesát mužů

Sloučení mělo negativní dopad na některé trestní věci, zejména kvůli odchodu konkrétních zpracovatelů od policie. U sekce finanční kriminality poukazujeme na nedostatky v kvalitě práce i v komunikaci s dozorovými státními zástupci.
Petr Malý
mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství

Kritici loňského sloučení elitních útvarů policie zatím názor nezměnili. Šlachta nedávno prohlásil, že si za svým protestním odchodem od policie stojí a reorganizaci označil za uspěchanou. Kritický názor přetrval i u státních zástupců, kteří odkázali na výroční zprávu Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) za loňský rok.

Ve zprávě, která se týká prvních pěti měsíců fungování nového útvaru, žalobci pochválili spolupráci s regionálními pobočkami centrály a některými sekcemi, některé policisty ale zkritizovali. Sloučení mělo podle žalobců negativní vliv i na některé kauzy, protože odešli jejich vyšetřovatelé a musely se řešit také provozní záležitosti kolem chodu nového útvaru.

Za první rok fungování centrálu opustilo 92 policistů, z toho 42 odešlo do civilu a padesát bylo přeřazeno do jiných policejních útvarů nebo bezpečnostních složek státu. Za stejné období naopak přišlo 65 nových policistů. K 1. srpnu měl útvar 800 členů, což byl podstav sedmdesát lidí.

Ředitel útvaru Mazánek personální odliv nepovažuje za kritický a nepřipisuje ho přímo reorganizaci. Vysvětlení vidí v přirozené obměně zaměstnanců, v odchodech za lepším platem (po odsloužení určitého počtu let mají totiž policisté v civilu právo na výsluhu) nebo v profesní únavě. „Může se stát a stává se, že ti lidé jsou prostě vyčerpáni. Ta práce je velice náročná, je to veliká zátěž psychická i časová.“

Početní stavy v NCOZ
Zdroj: ČT24

Spolupráce rivalských útvarů se údajně zlepšuje

Spolupráce členů bývalého protikorupčního i protimafiánského útvaru, kteří dříve platili za rivaly, se podle Mazánka zlepšuje, a to i díky stále četnější kooperaci na řešených případech. „Nechci tím samozřejmě říct, že je všechno růžové, ale trend je jednoznačně vidět,“ tvrdí. „Nedá se to uspěchat, nedá se to lámat přes koleno a chce to prostě svůj čas.“

O zlepšení poměrů mluví i ředitelův náměstek Petr Vopršal. Bývalý šéf odboru zločineckých struktur ÚOOZ před reorganizací podepsal pod nesouhlasným dopisem, který čelní představitelé útvaru poslali ministrovi vnitra Chovancovi (ČSSD). Na rozdíl od části dalších autorů dopisu se ale rozhodl u policie zůstat a nyní má v gesci jednotlivé sekce a expozitury rozkrývající kauzy.

„Někdo si dokáže vyjít více vstříc, někdo méně a někdo si k sobě hledá cestu déle. Myslím, že nás spojuje stejná věc a pokud je to v rámci trestního řízení, tak jsou bariéry odstraněny a ty sekce spolupracují napříč a není s tím žádný problém,“ prohlásil.

Detektivové: Zbytky ÚOOZ chtějí rozprášit

O opačné situaci mluví e-maily, které od některých detektivů obdržela Český televize. Podle nich se začalo mluvit o rušení odborů, které mají na starosti potírání násilí a zločineckých struktur. „Chtějí to, co zbylo po ÚOOZ, úplně rozprášit,“ stojí v korespondenci. „Minulý týden byli v budově (policejní prezident) Tuhý i (prezidentův náměstek) Vild, řešilo se i toto téma.“

Oficiální místa takovou možnost dementují. „Tyto informace jsme skutečně zaznamenali, nicméně v minulých dnech vedení útvaru tyto fámy velice důrazně dementovalo,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Samo policejní prezidium dnes ČT napsalo, že další proměna není na pořadu dne: „Vedení Policie ČR v tuto chvíli žádné změny ve struktuře NCOZ neplánuje,“ sdělil mluvčí prezidia Josef Bocán.